Hash brown nu sunt altceva decât cartofi rași din care se face o compoziție care să stea legată fără să folosim ou. Se gătesc apoi porții din ea în tigaie. E un preparat de tip fritters, dar seamănă cumva și cu pancakes. O rețetă, după toate probabilitățile, americană.
Nu este clară originea acestui preparat dar e sigur că numele vine din franceză: hacher/ a mărunți – se referă la cartofii rași pe răzătoatoare. În timp ce anglo-saxonul brown se referă la culoarea lor auriu spre maro deschis, așa cum se prezintă când sunt gata. Inițial, când a apărut pe la petrecerile americane în secolul al XIX-lea se numeau hased brown potatoes, au devenit populari și pentru că se pronunța des expresia, a fost prescurtată: hash brown.
Se prepară din cartofi și puține alte ingrediente și este o mâncare complet vegetală, deci bună și de post. Iar o dată cu apariția noilor tehnologii în bucătărie, se pot găti și la air fryer, nu doar prăjiți. Alături de o salată de crudități ale toamnei, eventual și o felie de brânză, sunt o idee salvatoare pentru o cină rapidă sau când suntem în pană de idei sau de resurse.
Ingrediente pentru 4 porții
500 g cartofi, de oricare
50 g amidon de cartofi sau de porumb sau chiar făină obișnuită, în lipsă
1 linguriță de paprika dulce
1 linguriță praf de usturoi
sare, piper, ulei
Procedeu
Se rad cartofii curățați de coajă, se trec printr-un jet de apă, se scurg și se așează pe prosop textil sau de hârtie: este important să aibă cât mai puțină apă pe ei, să fie cât mai uscați.
Într-un bol, amestecăm toate ingredientele: cartofii rași și uscați cât mai bine, amidonul, condimentele și puțină sare.
Se amestecă bine cu mâinile pentru a amalgama cât mai omogen totul.
Se încălzește o tigaie cu puțin ulei la temperatură medie. Se poare împărți compoziția în cantități mai mari sau mai mici, după cum preferăm: mai multe la număr și mai mici sau mai puține și mai mari. Se rumenes în tigaie la foc mediu cu puțin ulei, circa 2-3-4 minute pe fiecare parte. Dacă folosim o tigaie antiaderentă de calitate, nu e nevoie de mult ulei.
Se scot pe hârtie absobantă de bucătărie și se lasă să se răcorească preț de câteva minute.
Se servesc așa calzi, cu salată alături. Eventual, cu sosuri de calitate făcute în casă, cum ar fi ketchup, tzatziki sau sos de iaurt.
Alternativa în air fryer sau cuptor
La cuptor, se așează compoziția de cartofi ca niște discuri în tavă pe hârtie de copt. Se stropesc cu puțin ulei și se coc la 180 de grade circa jumătate de oră. La jumătatea timpului, le întoarcem.
În air fryer e și mai simplu: circa 15-20 de minute la 200 de grade, stropindu-le, la fel, cu ulei. Vor fi la fel de crocanți ca în tigaie, dar absorb mai puțin ulei.
Hash brown e un preparat foarte versatil, pentru că merg nu doar la cină. În cantități mai mici, pot fi și pe post de mic dejun, de gustare sau de prânz la pachet.