Rețetă din Imperiul Roman: Friptură de miel sau de ied cu lapte și miere

pulpa de miel, carne de miel Sursa foto: Joseph Gough | Dreamstime.com

O rețetă de friptură de miel sau de ied, care poate fi încercată cu ocazia sărbătorilor pascale, a ajuns la noi tocmai din antichitate. Aceasta provine din „Apicius”, o carte de bucate romană despre care se crede că a fost compilată în secolul I d.Hr, potrivit British Museum.

Rețeta este una dintre puținele din carte care indică și cantitățile, ceea ce i-a făcut pe unii să creadă că ar putea fi, de fapt, o rețetă provenită din Grecia antică.

Friptură de miel sau de ied – porții pentru 6 persoane

Ingrediente principale:

Ingrediente pentru marinadă:

  • 570 ml lapte
  • 120 g de miere limpede
  • 1 lingură de piper
  • sare
  • 1/2 linguriță de praf de asafoetida sau 5 picături de tinctură de asafoetida (puteți folosi usturoi sau ceapă pudră ca înlocuitor)

Ingrediente pentru sos:

  • 8 curmale proaspete sau uscate, zdrobite
  • 280 ml de vin roșu
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de miere limpede
  • 4 linguri de sos de pește
  • Puțin amidon de porumb

Mod de preparare:

Pentru cele mai bune rezultate, veți dori să marinați carnea peste noapte. Combinați ingredientele pentru marinadă și lăsați carnea peste noapte în aceasta. În același timp, înmuiați curmalele proaspete sau uscate în puțin vin roșu. A doua zi, scoateți carnea din baiț, uscați-o și apoi gătiți-o, într-un cuptor preîncălzit la 200°C/, bine condimentată și cu ulei de măsline. Timpul trebuie să fie de 20 de minute pentru fiecare 450 g de carne și 20 de minute în plus.

Când carnea este aproape gata, pisați curmalele până se transformă în pulpă și adăugați-le la restul de vin roșu, miere, sos de pește și ulei. Aduceți la fierbere într-o cratiță și gătiți ușor, apoi îngroșați cu amidon de porumb (puteți pune puțină apă în amestec pentru a evita apariția cocoloașelor). Atunci când carnea este gătită scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute. Apoi tăiați felii groase și serviți-le cu sos alături.

Citește și: Brânză cu foarte mult usturoi, rețetă din antichitate prezentată de British Museum / Prânzul simplu al unui agricultor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *