Născută în Coventry, UK, Naveen Jaspal este autoarea contului What Nav Eats și are în prezent 102.000 de urmăritori și 2,2 milioane de aprecieri pe platforma TikTok. Într-o discuție cu BBC, ea spune că rețelele sociale pot fi mai ușor de urmărit decât cărțile de bucate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Naveen Jaspal postează rețete online de aproximativ un an și jumătate și afirmă că rețelele sociale și în sine simplul fapt de a urmări oameni gătind contribuie la extinderea orizonturilor culinare ale publicului.
Stabilită acum lângă Manchester, tânăra chef britanică povestește că a fost pasionată de mică de gătit și obișnuia să stea în bucătărie lângă părinți când aceștia găteau în bucătăria familiei din Warwickshire.
Inițial începuse să posteze cinele pe care le prepara pe rețelele sociale pentru familie și prieteni, iar unii dintre aceștia i-au sugerat să-și facă contul public.
„Am încărcat un video cu o plăcintă făcută din resturile fripturii de duminică și a strâns 4,5 milioane de vizualizări. Și de acolo a pornit totul”, povestește ea. „De atunci, în fiecare seară postez online ce mănânc la cină și, din când în când, și rețeta – dacă e ceva care chiar are nevoie de o rețetă.”
„Rețetele din cărți uneori te descurajează”
Naveen explică și cum rețelele sociale au ajutat-o să rămână conectată la moștenirea sa indiană, prin intermediul video-urilor cu persoane care gătesc curry tradițional. „Aceste rețete se transmit din generație în generație”, spune ea, iar acum, prin social media, devin mai accesibile pentru tineri.
Fimulețele video, spune ea, pot fi mai ușor de înțeles decât rețetele scrise: „Uneori te uiți într-o carte de bucate și te descurajează: lista lungă de ingrediente îți dă impresia că trebuie să faci un drum la cumpărături doar ca să te apuci de gătit.”
„Când gătesc, caut ceva cu puține ingrediente sau diverse trucuri. Încerc să găsesc metode cu care să trișez un pic și să obțin o cină rapidă și ușoară pentru zilele din timpul săptămânii”, mai spune ea.
„E mult mai plăcut să gătești în 20 de minute, iar faptul că oamenii văd cum se face e un mare avantaj. Ce nu ne dorim sunt rețete cu 100 de ingrediente diferite pe care apoi nu le vom mai folosi niciodată.”