Resturile vegetale din industria alimentară ca resursă. Pudră nutrițională plină de antioxidanți, din resturile de la prelucrarea roșiilor „negre”

resturi de rosii pudra nutritionala antioxidanti antociani flavonoide Sun Black varietati de rosii foto: santannapisa.it

Resturile de roșii din variantele San Marzano și Sun Black – negre, conțin atât de mulți antioxidanți încât aceștia rămân mulți și în resturile de după prelucrare. Potrivit unui studiu al unei universități italiene, citat de ziarul economic Il Sole 24 h.

resturile acestor două soiuri de roșii, care înseamnă circa 20% din cantitea totală, conțin între 16-36% ma mulț antioxidanți benefici pentru sănătate. Este primul studiu care încearcă să studieze proprietățile acestor două soiuri de tomate, aparținând ambele soiului San Marzano.

„Am demonstrat că din aceste resturi de producție este posibil să obținem o pudră nutrițională comparabilă cu cele deja existente în comerț, dar cu un conținut ridicat de molecule bioactive din categoria antioxidanților, cum ar fi flavonoidele și antociani, cunoscute pentru eficacitatea lor în prevenirea apariției unor boli grave și a îmbătrânirii precoce”, a declarat una dintre co-autoarele studiului,

Roșiile „negre”, cele mai bogate în antioxidanți

Studiul a scos în evidență că dintre cele două varietăți, resturile de Sun Black au calități superioare. ”Am  descoperit o abundență de compuși benefici precum antociani și, mai în general, flavonoizi, în procente care merg de la 16,5% la 36,5% în raport cu celelalte varietăți incluse în studiu. Acest fapt le face să face ca aces tip de pudră să devină un ingredient funcțional în pâine, pastă, biscuiți, pentru că le pot îmbogăți cu antioxanți, fibre, săruri minerale”, a mai explicat cercetătoarea.

Mai puțin cunoscuți decât alte categorii de antioxidanți, antocianii sunt prezenți în toate legumele și fructele închise la culoare. Ei previn formarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară, ajută sistemul circulator, în special la nivelul ochilor, și ajută diureza.

Nu este prima dată când resturile vegetale de producție se demonstrează a fi resurse imporante din care se pot obține produse cu valoare adăugată importantă. Este cazul zațului de cafea, al cojilor de mere, al cochiliilor de crustacee.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *