Record mondial: România, fruntașă la consumul de alcool / Câți litri bea un român într-un an

ducatia enologică Italia propunere scoli sommelier FOTO: Dreamstime/Alessandro Biascioli

În fiecare an, mai multe organizații internaționale – Yahoo Finance, Insider Monkey, Alcohol Rehab Guide și World Population Review – realizează o analiză a cantității de alcool consumată în întreaga lume. În topul cantităților consumate per cap de locuitor, România a ocupat primul loc al ultimului clasament.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cu un consum pe cap de locuitor de 16,99 litri pe an, România se clasează pe primul loc al băutorilor Planetei. „Tradițiile puternice legate de alcool contribuie la achiziționarea și producția de băuturi această țară”, comentează autorii studiului.

Băutura cea mai consumată este berea, preferată de o treime din populație. Cu toate acestea, tradiționala țuică este incredibil de populară, în special în zonele rurale.

Țările Baltice „se luptă” și ele să intre în top

Locul al doilea în top îl ocupă Georgia, cu un consum de alcool pe cap de locuitor de 14,33 litri. Spre deosebire de alte națiuni post-sovietice, Georgia este mai înclinată să bea vin decât băuturi spirtoase.

Georgia are o istorie de 8.000 de ani în domeniul vinificației, iar unele companii folosesc și astăzi metode tradiționale și antice. Tradițiile culturale și religioase din țară sunt profund legate de vin, în timp ce berea este folosită doar dacă i se urează cuiva ghinion.

Republica Cehă ajunge pe această listă pe locul trei. Aici, consumul anual de alcool este de aproximativ 13,29 litri pe cap de locuitor. În fiecare an, gospodăriile cehe cheltuiesc sume record pe alcool, ajungând adesea la peste 4 miliarde de dolari la nivel național.

Republica Cehă este deosebit de mândră de berea sa, iar țara este renumită pentru inventarea emblematicei bere Pilsner. Interesant este că multe gospodării sunt cunoscute și pentru că produc bere acasă.

A treia și ultima țară baltică care apare pe această listă, cu un consum mediu anual de 13,09 litri, este Letonia. Deoarece clima rece a Letoniei este mai potrivită pentru cereale decât pentru struguri, vodca este incredibil de populară.

Pe locul cinci se află Germania, națiunea care este intrinsec sinonimă cu berea (chiar dacă băutura nu a fost inventată în țară). În 2021, Germania a exportat băuturi alcoolice în valoare de aproximativ 1,38 miliarde de dolari americani, iar consumul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 12,22 litri.

Seychelles și Uganda surclasează Bulgaria și Polonia

Consumul excesiv de alcool a fost identificat ca fiind una dintre principalele surse de sărăcie în țara est-africană Uganda. În această națiune, consumul anual de alcool pur pe cap de locuitor este de 3,22 galoane (12,21 litri).

Insula Seychelles din Africa de Est nu numai că are un mediu social vibrant, care creează un loc înfloritor pentru alcool, dar națiunea primește și o multitudine de turiști în fiecare an. Acest lucru a determinat creșterea consumului pe cap de locuitor al insulei de 3,17 galoane (11,99 litri) de-a lungul anilor.

Berea și vinul sunt cu siguranță cele mai populare băuturi din Austria, unde consumul pe cap de locuitor este de 3,16 galoane (11,97 litri) anual. Spre deosebire de majoritatea celorlalte națiuni, vârsta minimă pentru achiziționarea de alcool este reglementată la nivel regional, mai degrabă decât la nivel național, unde fiecare regiune are propriile cerințe.

Consumul anual pe cap de locuitor al Bulgariei de 3,15 galoane (11,92 litri) a fost o sursă majoră de dispută pentru țară. S-a estimat că aproape 2% din cheltuielile naționale pentru sănătate ale Bulgariei au fost alocate tratamentului bolilor și leziunilor cauzate de alcool.

Polonia e sinonimă cu vodca

Pe locul 10 în listă se află o altă țară baltică: Lituania. În această națiune, berea este băutura preferată, reprezentând aproximativ 44% din tot alcoolul consumat în țară. Consumul național este de 11,79 litri.

Există un singur cuvânt care surprinde cu adevărat cultura poloneză a băuturilor alcoolice: vodca. Polonia este cea mai mare piață de vodcă din Uniunea Europeană, iar consumul anual pe cap de locuitor de 11,63 litri a rămas constant de-a lungul anilor.

Franța și Moldova iubesc vinul

Consumul anual pe cap de locuitor al Moldovei este de aproximativ 11,36 litri, ceea ce se datorează în mare parte dragostei locuitorilor țării pentru vin. Într-adevăr, aproape trei sferturi din alcoolul consumat în Moldova este vin de casă. Această pasiune a adus Moldova pe locul 15 în topul consumului mondial de alcool.

Franța este cunoscută pentru cultura sa culinară și vinicolă, ambele fiind profund înrădăcinate. Franța produce aproximativ opt miliarde de sticle de vin în fiecare an, iar consumul de alcool al țării este de 11,3 litri pe cap de locuitor. Cu toate acestea, țara se află abia pe locul 16 mondial, în ceea ce privește consumul mediu.

La nivel global, piața băuturilor alcoolice este evaluată la aproximativ 1,62 trilioane de dolari americani anual. Europa este de departe cel mai mare consumator dintre toate continentele planetei, dar există și câteva țări asiatice care apar pe listă.

Comentarii

  1. Domnilor, acest clasament este total neadevărat. Unde sunt Rusia, Ucraina și Polonia în acest top ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *