Reciclare creativă. V-ați gândit vreodată că v-ați putea așeza pe un fotoliu făcut din cochilii de midii?

midii cochilii de midii reciclare creativa deseuri ca resurse Sardinia MEDSEA foto: https://www.medseafoundation.org

Unde se duc cochiliile de la midii după ce am terminat de mâncat? Delicioase pentru cei mai mulți dintre noi, sunt moluște bivalve folosite cu predilecție în toate bucătăriile care au legătură cu marea. Însă odată curățate și gătite, au o mare problemă: ce facem cu cochiliile?

Deși sunt naturale, cochiliile nu sunt commestibile, având în structura lor mari cantități de calciu, ceea ce le face să fie foarte dure și extrem de durabile în timp. Prin urmare, nu pot fi nici adăugate în compostul care se transformă în fertilizant pentru teren, nici aruncat împreună cu deșeurile organice. Acolo unde gunoiul se separă, ele se aruncă în cel nerecuperabil și devin un obstacol în transformarea sau eliminarea lui.

Motiv pentru care s-a născut firesc întrebarea cum ar putea fi utilizate cochiliile de midii.

O soluție a fost propusă de fundația MEDSEA din Sardinia, un ONG care se ocupă de protecția și dezvoltarea durabilă a ecosistemelor costiere, împreună cu compania Nieddittas, care gestionează întregul lanț de producție de midii din golful Oristano, pe aceeași insulă italiană.

Șapte milioane de tone de cochilii anual

Conform unor documente europene citate de publicația italiană de sector ilgiornaledelcibo.it , midiile sunt printre cele mai consumate produse din acvacultură din Uniunea Europeană, fiind pe locul doi după somon. În plus, dintre toate speciile de cultură, producția lor atinge cele mai mari volume, acoperind mai mult de 35% din producția totală de acvacultură.

Cu toate astea, cochiliile sunt considerate în prezent deșeuri ale industriei maritime și în mare parte ajung în gropile de gunoi, generând anual aproximativ șapte milioane de tone de deșeuri. Fiind compuse în principal din carbonat de calciu (90-95%), eliminarea lor nu este doar costisitoare pentru întreprinzători și dăunătoare pentru mediu, ci reprezintă și o risipă enormă de biomaterial prețios, în realitate extrem de util.

În prezent, cochiliile se utilizează în agricultură sau la tratarea apelor uzate, datorită faptului că sunt o sursă naturală de calciu, utilizată pentru a produce oxid de calciu, folosit în diverse tehnologii de mediu. Datorită structurii calcaroase, pot deveni și o importană resursă pentru producția de material de construcții.

Blue Eco Lab MEDSEA: ecodesign din deșeurile de midii

Și astfel au ajuns fundația MEDSEA și compania Nieddittas să încerce să creeze ceva util dar care totodată să se înscrie în rigorile designului contemporan. Cu participarea unui designer de produs, a început o lungă fază experimentală în laboratoarele proprii Blue Eco Lab. Din această primă fază au rezultat compuși noi folosind cochiliile și câteva obiecte mici produse cu ajutorul lor. Actualmente se studiază modalitatea de le produce pe scară largă – faza următoare a proiectului.

În afară de ce se vede în imagine, sunt în studiu soluții de mobilier urban, de design interior și decorațiuni, cum ar fi scaune, fotolii, corpuri de iluminat, vase. Eleganță sustenabilă este cuvântul de ordine.

Recent, în cadrul unui alt proiect derulat de fundația MEDSEA, cochiliile de midii vor fi utilizate și pentru construcția unor insule artificiale în zona lagunară Corru Mannu, esențiale pentru conservarea habitatului și cuibăritului unor specii de păsări.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: https://www.medseafoundation.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *