Fenomenele extreme tind să devină din ce în ce mai mult parte din viața noastră de zi cu zi. Perioade lungi de secetă, urmate de precipitații în cantități uriașe, temperaturi atipice pentru anumite perioade de timp, fac ca anotimpurile să nu mai semene cu ceea ce știam noi.
Agricultura este, fără doar și poate, cel mai amenințat domeniu economic de aceste schimbări. Cultura mare, apicultura, horticultura și chiar și zootehnia sunt aduse într-o stare de incertitudine din această cauză.
Sigur, un răspuns la aceste probleme îl reprezintă polițele de asigurare. În ciuda costurilor pe care acestea le presupun, fermierii nu își mai pot asuma riscul de a nu le încheia. Necazul este că, de multe ori, asigurările nu acoperă o anumită situație sau nu într-o măsură suficientă.
Mai mult decât atât, pot apărea situații în care amploarea fenomenelor amintite să fie atât de mare, încât sistemul de asigurări să fie pus în incapacitatea de a face față cererilor de despăgubiri. S-a întâmplat în Spania în anul 2023, când despăgubirile pentru fenomene climatice extreme au atins un record istoric de 1,4 miliarde de euro – sumă care ar fi putut pune în pericol stabilitatea sistemului de asigurări agricole în lipsa unui sprijin public solid.
Ce propun spaniolii? Un sistem de reasigurare la nivel european
Cu ocazia unei conferințe pe tema viitorului agriculturii organizate de Comisia Europeană, ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a susținut crearea unui sistem de reasigurare la nivelul Uniunii Europene, cu participarea Băncii Europene de Investiții, care să permită gestionarea situațiilor drastice de daune ridicate, oferind acces la fonduri suplimentare externe sistemului de asigurări pentru a acoperi o parte din despăgubiri, fără ca acestea să se reflecte în costul polițelor.
Acesta a subliniat că, în anumite exerciții cu daunalitate ridicată, poate fi necesar accesul la fonduri suplimentare externe sistemului de asigurări pentru a acoperi o parte din despăgubiri, iar producătorii ar trebui să aibă acces la aceste fonduri fără a fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar.
Irigațiile durabile – o necesitate
Un al doilea instrument evidențiat de ministru ca factor de stabilitate pentru producții, dincolo de perturbările climatice, și esențial pentru securitatea alimentară, este irigația durabilă. În Spania, irigațiile reprezintă 22% din suprafața agricolă totală, dar generează 71% din valoarea totală a producției vegetale.
Din acest motiv, guvernul spaniol este angajat într-un proces ambițios de modernizare a sistemului de irigații, cel mai amplu de până acum, cu o investiție de peste 2,5 miliarde de euro până în 2027, care va permite o utilizare mai eficientă a apei și reducerea consumului de energie.
Ce alte instrumente ar putea fi utile, în viziunea ibericilor?
Alte instrumente indispensabile pentru a face față riscurilor și a contribui la un sector agricol mai sustenabil și eficient sunt inovația, tehnologia și cunoașterea. Demnitarul a reamintit că a fost deja lansat un nou apel de finanțare pentru proiecte de inovare realizate de grupuri operaționale de caracter supraautonomic, cu o valoare de 46,5 milioane de euro – cel mai mare buget din istoria acestei linii de sprijin.
În cadrul conferinței, Planas a susținut, de asemenea, că viitoarea Politică Agricolă Comună post-2027, ale cărei prime propuneri pentru dezbatere vor fi prezentate de Comisia Europeană în semestrul al doilea al acestui an, „trebuie să fie bine finanțată, cu fonduri suficiente, să aibă o identitate proprie” și să fie dotată cu instrumentele necesare pentru a face față provocărilor cu care se confruntă producția agroalimentară de pe continent.
El a reiterat sprijinul guvernului pe care îl reprezintă pentru documentul „Viziune pentru agricultură și alimentație”, prezentat recent de Comisie, despre care a spus că este foarte complet și are meritul de a anticipa multe dintre provocările viitoare ale sectorului.
Printre aceste provocări, a subliniat necesitatea compatibilizării rentabilității activității agricole cu sustenabilitatea, asigurarea schimbului de generații legat de inovare și autorizarea produselor alternative în domeniul fitosanitar pentru a răspunde noilor probleme legate de dăunători și boli asociate schimbărilor climatice.