Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers, dorește ca râurile lumii să devină atât de sănătoase din punct de vedere ecologic (și, prin urmare, suficient de curate) încât apa lor să poată fi băută, anunță un Comunicat WWF Romania. De aceea, în perioada 18 septembrie – 11 octombrie, Phoa și partenerul ei, Maarten van der Schaaf, parcurg trei secțiuni diferite de-a lungul Dunării. În drumul lor, se întâlnesc cu fermieri, elevi, pescari, oameni de afaceri, politicieni și factori de decizie și discută cu aceștia despre viziunea Dunării ca apă bună de băut.
„Am mers timp de șase zile prin Delta Dunării, cea mai vastă zonă umedă a Europei, un loc cu adevărat magic, cunoscut pentru miile de pelicani care trăiesc aici. Ne-am întâlnit cu peste 100 de copii care s-au alăturat programului nostru de știință cetățenească legată de sănătatea râurilor și de felul în care noi, oamenii, o influențăm. Încă o dată am înțeles că atunci când te conectezi la un astfel de loc începi să îl iubești și îți dorești să îl protejezi”, spune Li An Phoa.
La Mahmudia, cei doi au făcut teste de calitate a apei din Dunăre, au vorbit cu localnicii despre relația lor cu apa și au mers în jurul incintei renaturate Carasuhat, de unde au adunat și deșeuri împreună cu copiii din zonă.
Călătoria de-a lungul Dunării se va termina pe 11 octombrie la Drobeta-Turnu Severin.
Studiul face parte din programul internațional de știință cetățenească Drinkable Rivers, care permite oamenilor să afle mai multe despre sănătatea râurilor lor. Partenerii locali din România (WWF România și EcoGeoMar) vor continua să utilizeze acest instrument după încheierea călătoriei și vor urmări evoluția stării de sănătate a Dunării.
„Dunărea bună de băut” face parte din proiectul european „Restoration of the Danube River Basin for ecosystems and people from mountains to coast – Danube4all”, finanțat de UE.
Ma intreb daca oamenii astia stiu de existenta bacteriilor care exista in mod natural in toate apele raurilor care iti poc provoca boli grave sau chiar moartea :)))
Cred ca “oamenii astia” folosesc o metafora mai degraba. Si, apropo, daca o treci de 100 de grade, poti sa o bei linistit. Cred ca sloganul se refera mai degraba la alt fel de poluare, mai nociva, toxica.
Foarte frumos…eu propun sa incepem cu Vietnamul si cu crescatoriile de pangasius