Indicele FAO ( Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite ) al prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare, exceptând orezul și zahărul, a scăzut în luna august, în comparație cu luna iulie.
Indicele FAO exprimă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate la nivel mondial. Acesta a înregistrat o medie de 121,4 puncte în august, în scădere cu 2,1% față de iulie și cu până la 24% sub nivelul maxim din martie 2022.
Uleiuri vegetale
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,1% în august, inversând parțial mișcarea bruscă de creștere cu 12,1% înregistrată în iulie. Prețul mediu mondial al uleiului de floarea-soarelui a scăzut cu aproape 8% în cursul lunii august, pe fondul slăbirii cererii globale de import și al abundenței de oferte din partea marilor exportatori. Cotațiile mondiale pentru uleiul de soia au scăzut din cauza îmbunătățirii condițiilor culturii de soia în Statele Unite ale Americii, în timp ce cotațiile pentru uleiul de palmier au scăzut moderat pe fondul creșterii sezoniere a producției în principalele țări producătoare din Asia de Sud-Est.
Cereale
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,7% în august față de iulie. Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 3,8% în august, pe fondul disponibilităților sezoniere mai mari de la câțiva exportatori de top, în timp ce prețurile internaționale la cereale grosiere au scăzut cu 3,4% pe fondul amplelor livrări globale de porumb de la o recoltă record în Brazilia și al apropierii campaniei de recoltare în SUA.
În contrast puternic, indicele FAO al prețurilor pentru orez a crescut cu 9,8% față de luna iulie, pentru a atinge un maxim nominal din ultimii 15 ani, reflectând perturbările comerciale ca urmare a interzicerii exporturilor de orez alb Indica de către India, cel mai mare exportator de orez din lume. Incertitudinea cu privire la durata interdicției și preocupările cu privire la restricțiile la export i-au determinat pe actorii din lanțul de aprovizionare să păstreze stocurile, să renegocieze contractele sau să nu mai facă oferte de preț, limitând astfel marea parte a comerțului mondial la volume mici și vânzări încheiate anterior.
Lapte
Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a scăzut cu 4,0% față de iulie, ca urmare a cotațiilor internaționale pentru laptele praf integral, oferit din abundență de Australia și Noua Zeelandă. Prețurile internaționale ale untului și brânzei au scăzut, de asemenea, din cauza activităților slabe ale pieței asociate cu vacanțele de vară din Europa.
Carnea
Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 3,0%. Prețurile mondiale la ovine au scăzut cel mai mult, susținute de o creștere a disponibilităților de export, în principal din Australia și de cererea mai slabă din China. Aprovizionarea robustă a determinat, de asemenea, să scadă prețurile cărnii de porc, de pasăre și de bovine.
Zahărul
Indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut cu 1,3% față de iulie, în medie, în august, cu 34,1% mai mare decât valoarea sa de acum un an. Creșterea a fost declanșată în principal de îngrijorările sporite cu privire la impactul uraganului El Niño asupra culturilor de trestie de zahăr, împreună cu ploile sub medie în august și condițiile meteorologice uscate persistente din Thailanda. Recolta mare, în prezent, în Brazilia a limitat presiunea ascendentă asupra cotațiilor internaționale de zahăr, la fel ca prețurile mai scăzute ale etanolului și slăbirea realului, moneda braziliană.