Puțin suc de lămâie în ulei la prăjit elimină mare o parte din miros. Alte mici secrete pentru a evita sau a limita efectul neplăcut al alimentelor prăjite în bucătărie

cum scoatem mirosul de prajit mirosul de prajeala mirosul de prăjit foto: unsplash.com

Dulci sau sărate, alimentele prăjite sunt irezistibile, le savurăm mereu cu plăcere, dar au două mari probleme: nu sunt prea sănătoase, ca să folosim un eufemism, și lasă miros în urma lor. Practic, lasă urme și pe artere și pe pereții bucătăriei. Dar, dacă e mai greu de luptat cu colesterolul, pentru mirosul de prăjit din bucătărie avem soluții. Iar toată discuția e valabilă doar dacă nu am decis deja să adoptăm un air fryer, care elimină din start o mare parte din probleme.

Dar există câteva metode simple și eficiente pentru a limita problema la perimetrul bucătăriei, în primul rând, evitând să se răspândească în toată casa. În al doilea rând, putem adopta mici tehnici care să ajute la eliminarea mirosului de prăjit din bucătărie, mai mult sau mai puțin.

Potrivit publicației gastronomice agrodolce.it, iată câteva dintre cele mai eficiente metode de a limita problema mirosului pe care îl lasă în urma lor alimentele prăjite. Unele dintre ele, le-am observat deja în practica de zi cu zi, probabil.

Aerisim bine încăperea

Deschidem ferestrele, pornim un ventilator și, dacă e vară, aerul condiționat, nu doar după ce ați terminat de prăjit, ci chiar la începutul gătitului. Astfel, mirosul neplăcut este direcționat spre exterior, iar aerul se schimbă mult mai repede. De asemenea, este esențial să pornim și hota.

Închidem ușa bucătăriei

Nu toată lumea se gândește la asta, dar, deși este important să aerisim bucătăria în timpul ce prăjim, la fel de important e să închidem ușa pentru a împiedica mirosul să se răspândească în celelalte camere.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Curățăm imediat toate suprafetele lavabile

Nerăbdarea ne împinge de regulă să începem să mâncăm imediat ce oprim focul, dar activând la moment mecanismele de autocontrol, reușim întâi să facem curat, amânând puțin plăcerea mâncatului. Eventual, gustăm puțin ca să câștigăm răbdare. După care, spălăm imediat tigaia și celelalte ustensile folosite, turnați uleiul într-un recipient în care acumulăm uleiurile folosite, apoi folosițim un produs care degresează și curățăm plita, pereții și suprafețele de lucru.

Fierbem apă cu oțet în paralel cu prăjitul

Turnăm într-o cratiță 2 căni de apă și 2 pahare de oțet alb și lăsăm să fiarbă la foc mic pe toată durata prăjirii. Acesta este un truc excelent pentru a elimina mirosul de prăjeală. Pentru a diminua intensitatea mirosului de oțet, putem adăuga câteva frunze de dafin, mentă, rozmarin sau coajă de lămâie.

Bicarbonatul de sodiu și zațul de cafea

Lăsăm peste noapte, pe blatul de lucru, un bol cu bicarbonat de sodiu sau zaț de cafea. Sau, alternativ, oțet. Aceste produse reușesc să absoarbă cea mai mare parte a mirosurilor neplăcute lăsate de prăjeală.

Experimentul cu sucul de lămâie în ulei

Înainte de a începe să prăjiți, putem adăuga sucul de la o jumătate de lămâie în uleiul din tigaie. În acest fel, mirosul de prăjeală se diminuează, iar preparatele capătă o aromă plăcută.

Folosim întotdeauna un ulei de calitate

Mulți cred că la prăjit merge și un ulei de calitate mai modestă, dar asta e contraindicat și din motive de sănătate, dar și practice: uleiul de calitate emană mai puțin miros când este încălzit la temperaturi mai mari.

Coajă rasă de lămâie sau de portocală

Au capacitatea de a neutraliza o parte importantă din mirosul de ulei prăjit cojile de lămâie sau de portocală: radem pe răzătoarea fină și dispersăm cât mai mult pe suprafața unei farfurii cantitatea dorită. Ca și deodorant ambiental, se pot folosi și fructele tratate.

Coacem ceva dulce la cuptor sau preparați zahăr ars

Mirosul fursecurilor sau ale unei tarte, proaspăt scoase din cuptor, au și ele putere de acoperire a mirosurilor neplăcute. Iar dacă nu avem posibilitatea de a face asta, putem pur și simplu adăuga două linguri de zahăr într-o tigaie și topi la foc mic, exact ca la crema de zahăr ars. Apoi adăugăm puțină apă și fierbem siropul până e nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *