Cum e încă anotimpul strugurilor și îi putem folosi și pentru tot felul de mâncăruri sărate , nu doar în preparate dulci, iată o propunere simplă dar de efect: pulpe de struguri gătite în tigaie, peste care la final adăugăm struguri dulci și aromați. Iese o friptură cu sos, pe care o putem asorta cu piure de cartofi sau orez simplu sau chiar pâine de calitate.
Este și o idee pentru noaptea de Revelion, când se consideră că alimentele sub formă de boabe aduc noroc – pulpe de pui cu struguri, cât mai multe boabe frumos colorate, așezate în platouri de porțelan, din care fiecare se servește singur, comod și scenografic. Nu putem verifica asta vreodată dar asta e mai puțin important.
Rețeta de mai jos este doar una din declinările posibile ale cărnii de pui cu struguri. În loc de praz poate fi ceapă, usturoiul poate lipsi, în loc pulpe poate fi piept sau aripi, în loc de struguri pot fi alte fructe dulci acrișoare, precum rodia sau coacăzele.
Ingrediente pentru 4 porții
4 pulpe mari de pui pe cât posibil de calitate
1 praz
2 căței de usturoi
dafin și rozmarin
100 ml vin alb
ulei, sare, piper
2 mâini bune de boabe de struguri, albi sau roșii, oricare
Procedeu
Dacă avem puțin timp la dispoziție, este indicat să scoatem sâmburii din boabele de struguri. Nu e deloc complicat: se taie în două pe un tocător și se elimină cu vârful unei lingurițe. Sosul va fi mai plăcut fără sâmburi. Dar dacă nu avem timp, putem sări peste această etapă, urmând să separăm ulterior sâmburii pe cât posibil. Nu e nimic rău în a-i ingera, ca atunci când mâncăm struguri cruzi.
Se curăță și se pregătesc pulpele, eventual crestându-le ici colo pentru a se găti mai repede și mai bine.
Încălzim puțin ulei ideal de măsline într-o tigaie antiaderentă și adăugăm pulpele, la foc mediu. Se lăsăm să prindă ușor culoare pe ambele părți, adăugăm puțin dafin și rozmarin, dăm focul mic și adăugăm un strop de vin alb și câteva picături de apă doar dacă e cazul. Sare și piper, fără să exagerăm.
Când carnea e gătită suficient, după câteva minute, o scoatem și o lăsăm pe o farfurie.
În aceeași tigaie, completând eventual cu încă puțin ulei dacă e cazul, sotăm prazul tăiat felii subțiri, la foc mic, împreună cu usturoiul tăiat fin. Se completează cu câteva linguri de apă când se usucă prea tare.
Când prazul s-a înmuiat puți, după 2-3 minute, adăugăm și boabele de struguri, chiar în ciorchini mai mici, spălați bine.
Se mai țin împreună sub capac 1 minut, se adaugă și pulpele de pui din farfurie.
Se lasă iar circa 1-2 minute împreună sub capac și e gata. Strugurii trebuie să rămână ușor crocanți, nu trebuie gătiți excesiv.
Această mâncare din pulpe de pui cu struguri servește cald, cu piure de cartofi, orez sau pâine, și poate și o idee foarte bună și pentru cină.