Ucraina sărbătorește astăzi ziua Independenței: Rețeta tradițională de pui Kiev. Care sunt cele mai cunoscute specialități gastronomice

pui Kiev reteta de pui Kiev gastronomia ucrainiana feluri traditionale ucrainiene foto: dreamstime.com@ Alexpro9500

Greu încercată de război, Ucraina își sărbătorește astăzi ziua Independenței, la 33 de ani după desprinderea de Uniunea Sovietică în 24 august 1991. Sau, dacă am vrea să o spunem cu cuvintele lui Dostoievski, desprinderea de poporul rus, „anahic și nihilist”, un etos care nu-i caracterizează pe locuitorii statului cu capitala la Kiev, mult mai practici și mai deschiși către cultura occidentală.

Am enumerat mai jos câteva din cele mai cunoscute specialități gastronomice din Ucraina – o gastronomie caracterizată prin simplitatea ingredientelor dar, în același timp, prin varietatea și autenticitatea preparatelor. Ultima dar nu cea din urmă, rețeta de pui Kiev în stil tradițional.

Borsch de sfeclă

O rețetă care pare să se fi născut chiar pe teritoriul Ucrainei actuale, deși Rusia consideră că este o specialitate a sa.

Nu este altceva decât o supă de culoare roșu închis spre violet, care se prepară în diferite variante locale, din sfeclă roșie ca ingredient principal.

Pe lângă sfeclă, se mai pot regăsi slănină sau afumătură, varză, fasole, suc de roșii, smântână – se adaugă direct în farfurie.

Vareniki

Vareniki nu sunt altceva decât niște colțunași dintr-un aluat neutru, tipici bucătăriei ucrainene. Pot fi dulci sau sărați: umplutura poate fi făcută din brânză dulce, vișine, cireșe, afine, mere sau căpșuni, în timp ce în cei sărați putem regăsi cartofi, carne, pește sau ciuperci.

Se servesc în mod tradițional în unt topit în care se călește ceapă, și cu smântână deasupra. Pe vremuri, femeile din familiile ucrainene se adunau pentru a prepara în grup vareniki pentru copiii.

Golubțî

Nu sunt altceva decât sarmalele ucrainiene – o umplutură de carne cu orez sau hriscă, înfășurate cu foi de varză dulce. Se fierb cu suc de roșii și condimente, similar cu sarmalele.

La fel, se servesc cu smântână, iar primăvara se mai fac și din frunze de sfeclă.

Salata Shuba

Este o salată similară cu salata boeuf, doar că intră în compoziția ei și sfeclă roșie, iar în loc de carne se folosesc heringi afumate. Ca și alte preparate, se regăsește și în Rusia, acolo unde s-a născut, dealtfel, salata boeuf, din mâinile unui bucătar de origine belgiană, Olivier, care activa la Moscova în perioada imperială.

Tovtchenyky

Este ceea ce poate fi definit drept un preparat gourmet de pește: se gătește în supă limpede concentrată și apoi se consumă cu o garnitură gustoasă și delicioasă de ceapă sotată în ulei.

Este un fel de mâncare prezent frecvent în restaurante.

Kholodets

Este un fel înrudit cu răciturile din bucătăria românească. Mai exact, o gelatină din carne de pui și legume, mai multe în comparație cu felul nostru național.

Deruny – clătite de cartofi

Și în Ucraina sunt răspândite delicioasele deruny, clătite de cartofi, unul dintre pilonii tradiției culinare specifice întregului areal geografic. Mai au în compoziție ouă și ceapă.

Sunt un fel de pancakes, servite ca garnitură la carne sau legume, iar alții le servesc alături de sosuri sau smântână. Unii le pregătesc chiar înlocuind făina de grâu cu făina de orez, iar alții le servesc cu smântâna omniprezentă.

Syrniki – clătite cu brânză

Sunt tot un fel de pancakes, din ouă, făină și brânză proaspătă. Tradițional prăjite, mai nou se fac și la cuptor. Se servesc cu miere, smântână sau dulceață, de regulă la micul dejun.

Rețeta tradițională de pui Kiev

Este unul dintre felurile cele mai renumite și mai consumate din Ucraina – creată de un bucătar francez care activa la Kiev. Un preparat foarte reușit și genial prin simplitatea sa: felii de piept de pui rulate sau suprapuse una peste alta, având la mijloc unt aromatizat cu mult pătrunjel.

Ingrediente pentru 2 porții

4 fileuri de piept de pui

100 g unt

pătrunjel verde tocat mărunt, o legătură

1 cățel de usturoi

făină, pesmet

1-2 ouă

sare, piper

ulei pentru prăjit

Procedeu

Se amestecă untul la temperatura camerei cu pătrunjelul și usturoiul tăiate mărunt, se adaugă sare și piper.

Untul astfel aromatizat se rulează în hârtie de cuptor, dându-i formă cilindrică, și se dă la congelator.

Între timp, se presară feliile de carne de pui cu sare și piper și când untul s-a solificat se taie în patru și se rulează fiecare dintre felii astfel încât untul să rămână în interior sigilând pe cât posibil capetele. Trebuie să ne mișcăm repede, să nu se topească.

Se trec rulourile astfel obținute prin făină, ou și pesmet și se prăjesc în baie de ulei. E nevoie să se formeze la exterior o crustă compactă, încât untul să nu curgă în exterior și să rămână înăuntru.

Alternativ la prăjit, pentru rețeta de pui Kiev se poate folosi un air fryer sau cuptor.

Se scot pe hârtie absorbantă și se servesc așa calde, cu garnitură și salată și eventual lămâie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *