Cum recunoști un produs bio. De ce sunt mai sănătoase și la ce să fii atent pe etichetă

produse bio, eticheta https://agriculture.ec.europa.eu

Eticheta unui produs certificat BIO trebuie să conțină indicații precise, conform normativelor europene care privesc: producția, prepararea, conservarea și transportul produselor.

Produsele alimentare BIO rezultă din culturi certificate biologic – mai precis, un sistem de producție care nu prevede în niciuna dintre fazele de creștere substanțe chimice precum erbicide sau pesticide. În locul acestora, este permisă folosirea unor preparate naturale din plante  sau substanțe minerale.

Aceeași este și regula legată de folosirea îngrășămintelor: pot fi utilizate doar fertilizanți obținuți din compost organic (resturi vegetale) sau bălegar. La fel, și terenul pe care se cultivă trebuie să treacă printr-un proces de reconversie de minim 3 ani, în care trebuie să dispară toate rezidurile chimice culturile convenționale anterioare. Unda verde să dă doar după ce teste repetate confirmă că terenul se califică pentru o cultură BIO.

Ce este calendarul fazelor lunii

Mai mult, acest tip de agricultură este fidel în linii mari fazelor lunare, în toate fazele vegetative, de la semănat până la recoltat. Calendarul lunar este o practică străveche, care ține cont de perioadele cu lună plină sau lună nouă. Mai precis, presupune că perioadele când luna este în creștere sunt favorabile semănatului, iar recoltarea se face când luna este în scădere.

Potrivit publicației italiene nonsprecare.it,  mai multe studii au dovedit că terenurile biologice produc alimente cu o concentrație mai mare de vitamina C și cu mai puține toxine. De asemenea, ele conțin cantități sensibil mai mari de antioxidanți, săruri minerale și în general substanțe nutritive. Față de produsele obținute din agricultura convențională, sunt și mai bune la gust.

Când este vorba de carne și nu produse vegetale, certificarea biologică presupune că este interzisă folosirea hormonilor, a antibioticelor și a nutrețurilor cu derivate de sinteză în compoziție.

Tot ce trebuie să conțină eticheta

Conform normativei europene, produsele certificate BIO se recunosc după etichetă, iar aceasta trebuie să respecte niște standarde foarte stricte. Dacă nu le respectă, înseamnă că certificarea este neclară.

În primul rând, pe etichetă trebuie să apară clar formula ”bio„ sau „agricultură biologică”, împreună cu logo-ul din fotografie și alte elemente:

-numele și logo-ul entității care a certificat produsul, precum și numărul pe care l-a primit atunci când cererea de certificare a fost autorizată

-codul cu care este înregistrată entitatea de control

-codul firmei producătoare

-numele și adresa proprietarului firmei, al celui care l-a produs efectiv și al celui care l-a vândut

-numărul de autorizare pentru tipărirea etichetei

-dacă un produs are un ingredient unic, acesta trebuie să fie 100% biologic; dacă sunt mai multe, trebuie să fie minim 95% biologice

-există un semn distinctiv caracteristic produselor biologice produse în țările UE

-nu luați de bune produse care au o etichetă generică pe care scrie produs biologic sau produs bio, fără toate datele enumerate mai sus

Pentru obținerea certificării pentru produse BIO, o firmă producătoare este supusă unor controale foarte stricte în tot procesul de producție. Certificarea BIO presupune că nu doar cultivarea, dar și procesul de producție, conservarea, împachetarea și ulterior transportul se vor face fără niciun contact cu substanțe chimice dăunătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

https://agriculture.ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *