Producătorii de cartofi din Harghita, avertizaţi că există pericolul apariţiei manei

harghita, mana cartofului, cartofi, tratamente Sursa foto: Kwizda Agro

Producătorii de cartofi din Harghita au fost îndemnaţi de specialişti să efectueze tratamente de prevenire a manei, întrucât se întrunesc toate condiţiile de temperatură şi umiditate, favorabile apariţiei acestei boli, transmite Agerpres.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, joi, presei, că a fost emis, de către Oficiul Fitosanitar Harghita, o avertizare fitosanitară prin care producătorii au fost înştiinţaţi că se întrunesc condiţiile pentru a favoriza dezvoltarea bolii şi pot începe tratamentele cu substanţe autorizate şi recomandate.

„Toţi producătorii sunt în bază de date a Oficialul Fitosanitar şi se trimite automat pentru fiecare bolă, la fiecare specie sau la fiecare cultură în parte”, a explicat Romfeld Zsolt.

Acesta a precizat că precipitaţiile din ultimele zile, de aproximativ 40 de litri /mp, la nivelul judeţului, sunt binevenite pentru culturile din Harghita, dar favorizează şi formarea şi dezvoltarea manei la cartofi, motiv pentru care trebuie intervenit.

„Cartofii sunt în faza potrivită a perioadei, cu precipitaţiile din ultimele zile, da, se întrunesc condiţiile pentru formarea şi dezvoltarea manei la cartofi. Trebuie combătut, trebuie prevenit şi să menţii cât mai mult foliajul în viaţă. (…) Mesajul către producători este să respecte legislaţia prin folosirea substanţelor de protecţie a plantelor, dozele şi perioada de repaus după aplicarea tratamentului, până la recoltare sau consum în stare proaspătă a produselor agricole”, a spus Romfeld Zsolt.

Cartoful este cultura de bază în Harghita, fiind prezentă pe aproximativ 6.500 de hectare.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Harghita, fermele rentabile economic, care produc pentru piaţă, se află pe aproximativ 4.500 de hectare, iar restul suprafeţei este plantată de producători pentru consum propriu.

Mana cartofului este produsă de ciuperca Phytophthora infestans și atacă toate organele plantei: frunză, tulpină, inflorescență, tubercul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *