În calitate de șef al unei asociații de viticultori din sudul Ucrainei, Georgiy Molchanov știe multe despre cum se cultivă strugurii, dar nu la fel de multe despre cum se cultivă în mijlocul unor mine nedetonate, transmite Associated Press.
Dar aceasta a fost situația în care s-a aflat după ce o rachetă rusească a aruncat mine pe podgoria sa de lângă orașul portuar Nikolaev în august 2022, la șase luni după ce Rusia a invadat țara.
Acum, datorită eforturilor combinate ale organizației internaționale non-profit Roots of Peace, Rotary International și ale cramei Grgich Hills Estate din Napa Valley, Molchanov ia măsurile de care are nevoie pentru a-și recupera și vindeca pământul rănit.
În primul rând, Roots of Peace și Rotary International i-au oferit expertiza și echipamentele de care avea nevoie pentru a detona minele în siguranță. Apoi, grupurile au făcut echipă pentru a-l aduce pe el și pe alți cinci producători de vin ucraineni la Grgich Hills, în Rutherford. În timpul unui sejur de o săptămână aici au învățat despre agricultura organică regenerativă, o metodă agricolă care acordă prioritate sănătății solului și echilibrului ecosistemului.
„Discutăm despre cum să aducem natura, cum să aducem vinuri, nu război… în acest pământ”, a declarat Molchanov, care conduce Asociația Vinificatorilor Artizanali din regiunea ucraineană a Mării Negre.
El și colegii săi antreprenori au și un alt obiectiv: să răspândească mesajul că, în ciuda războiului actual, poporul ucrainean rămâne rezilient și așteaptă cu nerăbdare să trăiască în pace.
„Oamenii din Ucraina sunt încă în viață”, a declarat Svitlana Tsybak, proprietar și director executiv al Beykush Winery, situată tot în zona Nikolaev. „Da, războiul este în sufletul nostru, în viața noastră, dar avem nevoie… să ne trăim viața, așa că, bineînțeles, trebuie să muncim”, a adăugat ea.
Tsybak a declarat că trupele rusești sunt la aproximativ 7 kilometri de podgoria sa, dar războiul nu i-a afectat direct operațiunile. Crama a început să exporte vin în Statele Unite în urmă cu șase luni. Ea a spus că vrea să învețe cum să extindă prezența vinului ucrainean pe piața americană.
Heidi Kuhn, o activistă pentru pace din California care a fondat organizația Roots of Peace, a lucrat timp de decenii pentru a îndepărta minele de pe terenurile devastate de război, pe care ulterior ajută să le transforme în podgorii, livezi și câmpuri de legume. Rotary International, care colaborează de ani de zile cu Roots of Peace, a ajutat la planificarea programului pentru vinificatorii ucraineni și a finanțat călătoria acestora în California.
„Se estimează că există 110 milioane de mine în 60 de țări, iar astăzi, în mod tragic, Ucraina are peste 30% din terenuri ciuruite de mine”, a declarat Kuhn, al cărei program este cunoscut sub numele de inițiativa „de la mine la viță de vie”.