Cooperativa Agricolă Vegetal România Integrat – VegetalRo – Coop. Agricolă de grad III a fost înființată în anul 2023, la inițiativa celor 28 de membri fondatori – Cooperative Agricole – care au ca scop dezvoltarea spre procesare și scurtarea lanțului de vânzare de la producător spre consumatorul final.
Din punct de vedere juridic, Cooperativa de grad III, conform legii 566/2004, este formată exclusiv din cooperative agricole și reprezintă cel mai înalt grad de asociere economică modernă al cooperativelor agricole.
Cele 28 de cooperative membre însumeaza aproximativ 110.000 ha dispuse la nivel național, reprezentând fermieri producători de cereale și oleaginoase, în mare parte, dar și proteaginoase, furaje, cartofi și sfeclă de zahăr.
O parte din cooperativele agricole membre procesează sau sortează materia primă obținând produse cu valoare adăugată, respectiv: semințe certificate destinate însămânțării, peleți și brichete din paie, șroturi, urluială, peleți furajeri din lucernă sau după o rețetă solicitată, cartofi sortați și ambalați.
Inițial, cooperativele membre au aderat la Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, uniune de forma ONG, constituită din cooperative, pentru reprezentare în dialog civil la nivelul
României și Uniunii Europene, ulterior acestea s-au coagulat urmărind interesul economic în Cooperativa de Grad III.
Ionuț Lungoci a fost ales director general al VegetalRO în septembrie 2023. Într-un comunicat trimis presei, directorul general a făcut câteva precizări:
”Ce urmărim: promovarea intereselor economice ale membrilor în conformitate cu principiile cooperatiste de tip european, trasabilitatea producției agricole, calitate constantă, reciprocitatea din punct de vedere economic, dezvoltarea durabilă a cooperativelor membre și a fermierilor care fac parte din aceste formațiuni.
Vegetal România Integrat Cooperativa Agricola asigură nevoile membrilor săi prin:
Transparenta economica și decizională absolută;
Informare la timp, obiectivă și corectă privind necesitățile cooperativelor membre, pentru a uniformiza procedurile comerciale astfel încât să se asigure operativitatea, legalitatea și performanța;
Aprovizionare cu inputuri necesare producției pentru fermele membre;
Desfacerea producției fermierilor, prin cooperativele membre, în condiții comerciale corecte;
Consultanță juridică, economică, privind aplicarea facilităților fiscale legale, organizatorică; tehnică; comercială, în stabilirea unor criterii corecte care să asigure atât fermierii, cât și cooperativele, în relațiile cu furnizorii/clienții privind contracte de aprovizionare sau desfacere;
Reprezentare la cerere în orice activitate comercială între cooperativele membre si fermieri;
Prin apartenența onorifică în cadrul UNCSV, susține în particular nevoile membrilor săi și totodată ale cooperativelor și fermierilor în general;
Facilitează schimburi de experientă la nivel național și european, prin parteneriate care au în vedere transferul de generații, element esențial pentru continuitatea afacerilor antreprenoriale în mediul agricol;
Orientare permanentă, către scopurile principale stabilite de Adunarea Generală, bazata pe principiul modern european 1 membru = 1 vot.
La nivel macro, scopul este sprijinirea fermierilor oferind acestora soluții viabile dezvoltării, având ca scop diferențierea economică vizibilă față de alți fermieri, care nu au aderat încă, nu înțeleg sau nu vor să aleagă cooperarea pe orizontală și pe verticală, cooperativele moderne fiind o formă de organizare superioară, demonstrată la nivel global, în care proprietatea fermierului este intangibilă.
„EXCELENȚA ÎN COOPERARE” pentru ca aderarea producătorilor agricoli la Cooperativa este certitudinea asigurării profitabilității fermei agricole. Pe termen mediu și lung fermierul își are asigurate fluxurile de inputuri și de desfacere, prin profesionalism , rigoare și reciprocitate, atribute de care dau dovadă reprezentanții organizației economice cooperatiste de cel mai înalt grad legal, la nivel de stat membru UE.
Integrarea principiilor europene de dezvoltare agroalimentară, socio-economică și de marketing este obiectivul de propulsie al fermierilor din România, o țintă motivantă pentru oricine înțelege că progresul înseamnă deschiderea orizontului cunoașterii și acceptarea democratică a Schimbării, prin Evoluție!
În concluzie, perspectivele de viitor ale cooperativei de grad III sunt nelimitate!” Director general, LUNGOCI Ionuț