Prima reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish) din acest an are loc, luni, la Bruxelles. Evenimentul marchează debutul președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, care și-a stabilit o serie de priorități pentru următoarele șase luni, informează Consiliul Europei.
Președinția poloneză va oferi o prezentare publică a programului său de lucru, evidențiind principalele obiective în domeniile agriculturii și pescuitului. Printre punctele cheie se numără consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente și asigurarea respectării transfrontaliere a normelor UE privind practicile comerciale neloiale. De asemenea, oficialii vor aborda necesitatea simplificării suplimentare a procedurilor și revizuirea arhitecturii verzi în contextul regulilor de finanțare ale Politicii Agricole Comune (PAC).
Discuții despre comerț și lanțuri de aprovizionare
Pe agenda reuniunii se regăsesc subiecte precum regulamentul propus privind aplicarea normelor UE în domeniul practicilor comerciale neloiale și modificarea organizării comune a piețelor pentru a întări poziția fermierilor în lanțul alimentar. „Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii referitor la propunerea de regulament privind asigurarea respectării transfrontaliere a normelor UE ce vizează practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, precum și în ceea ce privește propunerea de regulament de modificare a organizării comune a piețelor în privința consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente. Pe baza informațiilor prezentate de Comisia Europeană, oficialii europeni vor discuta despre aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii, un subiect recurent pe ordinea de zi a Consiliului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Ministrul Florin Barbu, prezent la reuniune
Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, participă la această reuniune în calitate de reprezentant al României. Potrivit unui comunicat al MADR, acesta va lua parte la discuțiile privind prioritățile președinției poloneze, precum și la analiza aspectelor legate de verificarea performanței în temeiul normelor PAC. „În urma informării președinției poloneze, reprezentanții statelor membre vor analiza revizuirea necesară a procedurii de verificare a performanței în temeiul normelor de finanțare ale PAC, arhitectura verde și necesitatea unei simplificări suplimentare”, se menționează în comunicatul MADR.