Prima listare la Bursa de Valori București din acest an. Green Tech debutează pe piața principală / Compania vrea să investească în dezvoltarea Parcului Geotermal Agroindustrial în Călimăneşti/ În plan este și crearea unor sere hidroponice dedicate cultivării roşiilor cherry

Foto caracter ilustrativ Foto caracter ilustrativ

Green Tech International, deținător al unui portofoliu de sonde geotermale și platformă pentru soluții de energie geotermală, a debutat vineri, 7 februarie, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB), sub simbolul bursier GREEN. Este prima companie care se listează la bursă anul acesta, după alte patru listări de emisiuni de obligațiuni care au avut loc în luna ianuarie, anunță BVB. Horia Pitulea, CEO al companiei, anunță că are planuri de investiție de 500 milioane de euro în următorii ani, în proiecte geotermale inovatoare, notează Economedia.

„Ne bucură recenta listare a companiei Green Tech la bursă, fapt care ne arată că piața de capital reprezintă un aliat de încredere în atingerea unor obiective mărețe, strâns legate de sustenabilitate. Green Tech dorește să exploateze apele geotermale pentru a produce energie electrică și termică, pe lângă scopul balneo-terapeutic al resurselor. Susținerea acestei inițiative din partea bursei este o dovadă de maturitate și responsabilitate față de economia locală și, deopotrivă, față de mediul înconjurător. Anul acesta deja a început în forță în ceea ce privește grija pentru sustenabilitate a emitenților, după o listare de emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilite, iar acum se alătură Green Tech, care va schimba modul în care ne raportăm la energia geotermală”, a spus Adrian Tănase, CEO BVB.

„Green Tech International a intrat în piața de capital din România cu obiectivul de a deveni un furnizor de top de soluții energetice sustenabile pentru a sprijini decarbonizarea sectoarelor critice din UE, în special centrele de date, horticultura sustenabilă și sistemele de termoficare urbană. Prin proiectele planificate, ne propunem să reducem emisiile de CO2 cu peste 500.000 de tone anual. Pe măsură ce ne extindem în aceste sectoare, reducerea de CO2 este așteptată să depășească 1 milion de tone pe an. Oferim soluții de energie termică ecologică adaptate sectoarelor cu cerere energetică ridicată, operând unul dintre cele mai mari portofolii de sonde geotermale din UE”, a declarat Horia Pitulea, CEO Green Tech International.

Compania intenționează să investească 500 de milioane de euro în proiecte inovatoare, inclusiv producția alimentară cu emisii zero

Horea Pitulea susține că, în următorii trei ani, compania intenționează să investească 500 de milioane de euro în proiecte inovatoare, inclusiv producția alimentară cu emisii zero, centre de date sustenabile și sisteme de termoficare urbană fără emisii de carbon.

Conform prospectului, Green Tech International își propune să își consolideze prezența în industrii care oferă sinergii optime, precum producția sustenabilă de alimente, termoficarea urbană și soluțiile de răcire pentru centrele de date.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ca exemplu, compania își propune să investească, printre altele, în dezvoltarea Parcului Geotermal Agroindustrial în Călimăneşti, Vâlcea, utilizând cca. 23,5 MW de energie geotermală pentru termoficarea oraşului Călimăneştidepozite frigorifice şi instalaţii de procesare a fructelor şi legumelor.

Astfel, Green Tech International va include două proiecte principale începând cu anul 2026. Primul proiect, situat în Bucureşti, prevede investiţia în perioada următoare pentru reabilitarea, echiparea şi repomirea sondelor asociate, după care apa geotermală va fi livrată consumatorilor din vecinătate. Al doilea proiect este reprezentat de un Parc Agroindustrial în Călimăneşti. dezvoltat împreună cu Geotherm Distribution şi Horti Green Invest, care presupune dezvoltarea a 5 zone tehnologice.

Prima zonă este reprezentată de centrala geotermală, destinată prelucrării şi distribuţiei apei geotermale extrase din sondele deţinute de Geotherm Distribution. Astfel, pe de o parte, apa geotermală 40 extrasă din cele patru sonde situate în zona Călimăneşti va fi distribuită consumatorilor individuali şi utilizată pentru termoficare în cadrul proiectului Valea Oltului. Pe de altă parte, energia termică rezultată va fi transferată ulterior către instalaţiile de consum din cadrul proiectului Parc Agroindustrial.

Prima instalaţie de consum este reprezentată de serele hidroponice dedicate cultivării roşiilor cherry

Prima instalaţie de consum este reprezentată de serele hidroponice dedicate cultivării roşiilor cherry. A doua instalaţie de consum cuprinde o zonă de depozitare frigorifică cu atmosferă controlată. în condiţii de oxigen ultraredus (ULO) şi o alta cu refrigerare normală pentru fructe şi legume. în plus, se preconizează obţinerea de concentrate de fructe şi legume prin intermediul unei instalaţii de prelucrare în cea de-a patra zonă tehnologică. O altă unitate de prelucrare a fructelor şi legumelor este planificată să fie dezvoltată în a cincea zonă, care va prelucra şi ambala fructe şi legume deshidratate.

Intermedierea ofertei și debutul la bursă al Green Tech International pe Piața Reglementată s-a realizat cu sprijinul Swiss Capital S.A. IPO-ul premergător listării la bursă a acțiunilor companiei a avut loc în perioada 19 – 30 decembrie 2024.

Green Tech International SA are peste 12 ani de experiență în dezvoltarea și gestionarea a 83 de sonde geotermale – 42 deținute direct și 41 administrate. Compania are capacitate de încălzire și răcire instalată de 300 MWt.

Compania este controlată de cetățeanul elveția Lars Alexander Haussmann prin AlpEurope Investments din Elveția (51,19%) și de Raluca Simu, prin intermediul firmei Henri Millardet AG (36,08%). Raluca Simu deține comerciantul de ceasuri și bijuterii Cellini și este fosta soție a omului de afaceri Horia Simu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *