Salata de pui cu cartofi este un fel de mâncare rece, complet nutrițional, care se pregătește fără nicio dificultate. O rețetă ușoară, ideală pentru un prânz acasă sau la birou, plină de gust dar ușoară. Rece fiind, se pretează perfect pentru un prânz ceva mai leneș de duminică. Un prânz de duminică în vacanță.
Se prepară din ingrediente pregătite anterior, fie dimineața, fie chiar cu o zi înainte. E bine să aibă timp să se răcească bine și apoi salata să stea puțin la frigider.
Ingrediente pentru 4 porții
1 piept de pui întreg gătit la grătar sau pe tigaia grill, chiar carne rămasă din ziua precedetă
2 ouă fierte tari
4 cartofi fierți
4-5 castraveți murați
1 lingură de maioneză
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare, piper
opțional, suc de lămâie
Procedeu
Se taie pieptul de pui felii, urmând direcția fibrelor.
Se curăță cartofii fierți și răciți, apoi se taie în bucăți nu foarte mari.
Se taie și se lasă să se scurgă castraveții murați, tăiați felii subțiri sau bucăți mici.
Se curăță ouăle fierte și se taie felii pe transversale.
Se așează într-un bol mare întâi cartofii, apoi puiul și castraveții.
Se asezonează cu sare și piper, apoi cu maioneză, și se amalgamează totul cu mișcări delicate.
Ouăle tăiate felii se așează abia la final deasupra, pentru ca feliile să rămână cât de cât când distribuim salata la fiecare
Pentru cine preferă, merge și un strop de lămâie deasupra.
Se ține la frigider înainte de a servi, ca să fie cât mai rece.
Alte idei de salate cu cartofi
Cu carnea sa albă și fragedă și cu gustul său delicat, puiul se poate combina cu multe alte ingrediente, fiind o bază proteică ideală pentru a crea numeroase salate diverse. Se combină foarte bine cu ouă, cartofi și castraveți murați, precum în rețeta de mai sus de salată cu cartofi, dar și cu ardei și măsline, de exemplu. Sau salata verde, țelină și hrean, dar și cu ceapă și măslinele, ca precum naționala salată orientală dar cu adaos de pui. Sau, salată de pui cu dressing de maioneză și iaurt și fasole verde.