Povestea incredibilă a comerciantului care a vândut celebra banană ce a devenit operă de artă și s-a adjudecat la o licitație pentru suma de 6,2 milioane de dolari. Fructul a costat doar 35 de cenți / „A fost folosit într-o glumă despre o sumă obscenă de bani”

Sursa foto: Wikimedia Sursa foto: Wikimedia

Un vânzător de fructe din Manhattan, Shah Alam, în vârstă de 74 de ani, a rămas șocat când a aflat că o banană pe care o vânduse cu 35 de cenți a fost transformată într-o operă de artă vândută cu 6,2 milioane de dolari la celebra casă de licitații Sotheby’s, conform Daily Mail.

Opera, intitulată „Comedian” și realizată de artistul italian Maurizio Cattelan, constă într-o banană prinsă de un perete alb cu bandă adezivă. Cumpărătorul, antreprenorul chinez Justin Sun, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul criptomonedelor, a câștigat licitația după o competiție intensă împotriva altor șase colecționari.

„Eu sunt un om sărac”

Shah Alam, care lucrează pentru 12 dolari pe oră la un stand de fructe din fața casei de licitații, nu avea nicio idee despre valoarea incredibilă pe care o va atinge banana vândută de el. „Eu sunt un om sărac. Nu am avut niciodată acești bani; nici măcar nu am văzut o asemenea sumă”, a declarat el pentru New York Times.

Vezi detalii

Fost funcționar public în Bangladesh, Alam a emigrat în SUA în 2007 pentru a fi mai aproape de fiica sa din Long Island. Acum, împarte un apartament modest din Bronx cu alți cinci bărbați și muncește 12 ore pe zi.

„Cei care au cumpărat-o, ce fel de oameni sunt ei? Nu știu ce este o banană?”, s-a întrebat Alam, exprimându-și nedumerirea față de interesul artistic pentru un fruct banal.

Reacții din lumea artei

Maurizio Cattelan a recunoscut contribuția lui Alam la succesul operei sale: „Reacția vânzătorului de banane mă emoționează profund, subliniind cum arta poate rezona în moduri neașteptate și profunde. Totuși, arta, prin natura sa, nu rezolvă problemele – dacă ar face-o, s-ar numi politică”.

Cumpărătorul, Justin Sun, a subliniat importanța culturală a operei: „Aceasta nu este doar o operă de artă. Reprezintă un fenomen cultural care leagă lumea artei, a memelor și a comunității criptomonedelor. Cred că această piesă va inspira mai multă reflecție și discuții în viitor”.

Simbolismul „bananei”

Experții din domeniul artei au oferit interpretări variate. Chloé Cooper Jones, profesor asociat la Columbia University, a remarcat că banana este un simbol puternic al exploatării comerciale globale, imperialismului și lăcomiei corporative. „Ar fi greu să găsim un simbol mai simplu și mai puternic al comerțului global și al exploatărilor sale decât banana”, a spus ea.

Totuși, unii critici au fost mai sceptici, considerând lucrarea o satiră la adresa lumii artei contemporane.

Mobilizare pentru Alam

O campanie GoFundMe a fost inițiată pentru a-l sprijini financiar pe Shah Alam, depășind deja 12.000 de dolari după ce un donator anonim a promis să dubleze primele 5.000 de dolari strânse.

„Vrem să trăim într-un oraș unde ignorăm un vânzător de fructe care este emoționat până la lacrimi că a fost folosit într-o glumă despre o sumă obscenă de bani, dar celebrăm pe cineva care a câștigat 6 milioane din această glumă?”, a scris organizatorul campaniei.

Banana din „Comedian” a fost deja consumată de mai mulți vizitatori ai muzeelor unde a fost expusă, dar a fost înlocuită de fiecare dată, conform cerințelor operei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *