POLITICO: În ciuda eforturilor Franței și a protestelor fermierilor, acordul UE-Mercosur este mai aproape ca niciodată de a fi finalizat/ Susținătorii europeni ai pactului, printre care se numără Germania, văd acest parteneriat ca fiind esențial pentru a contracara influența economică tot mai mare a Chinei / Italia rămâne rezervată

Tratatul UE - Mercosur, atacat, din nou, de președinții celor mai mari sindicate ale fermierilor europeni, Copa și Cogeca, care se tem că președinția spaniolă a Consiliului UE va accelera finalizarea acestui acord

Uniunea Europeană și blocul Mercosur se pregătesc să finalizeze un acord comercial de amploare la începutul lunii decembrie, în ciuda opoziției puternice din partea Franței și a protestelor fermierilor. Surse din cadrul discuțiilor au declarat pentru POLITICO că o rundă de negocieri va avea loc în Brazilia pe 25 noiembrie, unde se dorește rezolvarea ultimelor puncte sensibile ale acordului.

Acest acord, supranumit „vaci pentru mașini”, ar elimina barierele comerciale și ar crea o piață comună de aproape 800 de milioane de oameni, acoperind o cincime din PIB-ul global. Susținătorii europeni ai pactului, printre care se numără Germania, văd acest parteneriat ca fiind esențial pentru a contracara influența economică tot mai mare a Chinei în America de Sud. „Dacă nu încheiem un acord comercial cu [Mercosur], atunci acest vid va fi cu adevărat umplut de China”, a declarat Kaja Kallas, viitorul șef al afacerilor externe ale UE.

Franța a fost și rămâne o voce puternică împotriva acestui acord

Cu toate acestea, Franța a fost și rămâne o voce puternică împotriva acestui acord, temându-se de un val de importuri agroalimentare care ar putea afecta industria locală. La începutul anului, Franța a reușit să blocheze temporar discuțiile, dar în prezent, opoziția sa pare slăbită. Președintele Emmanuel Macron se confruntă cu o influență redusă în urma înfrângerilor în alegerile europene și naționale, iar acum este mai dificil să obțină sprijinul unei minorități calificate necesare pentru a bloca acordul la votul final între statele membre, conform publicației citate.

În încercarea de a bloca acordul, Parisul a lansat o ofensivă diplomatică, încercând să convingă alte state europene, inclusiv Italia, să i se alăture. Însă, până acum, aceste eforturi nu au avut succes. Italia a susținut acordul cu precauție, îngrijorată că acesta ar putea deveni un subiect sensibil politic și în țara sa, la fel cum s-a întâmplat în Franța.

De asemenea, mai mult de 600 de parlamentari francezi au semnat o scrisoare deschisă către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, publicată în cotidianul Le Monde, în care au subliniat că „nu sunt îndeplinite condițiile democratice, economice, de mediu și sociale pentru finalizarea unui acord cu Mercosur”.

 

Un alt aspect important al discuțiilor vizează includerea respectării Acordului de la Paris în documentul final. Comisia Europeană a dat de înțeles că lucrează pentru a introduce cerințe legale de mediu, inclusiv măsuri împotriva defrișărilor, care ar putea suspenda acordul dacă țările Mercosur nu respectă obiectivele climatice. Cu toate acestea, statele Mercosur, precum Brazilia, au subliniat că se opun sancțiunilor de acest tip.

Manon Aubry, europarlamentar francez și vicepreședinte al comisiei pentru comerț internațional, a comentat ironic: „Guvernul spune public că se opune, dar în spatele ușilor închise recunoaște că nu are forța necesară și doar pretinde că luptă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *