Poate dieta să influențeze scleroza multiplă?/ Studiile arată că alimente precum peștele, sucul de portocale, laptele de soia și migdalele ar putea ajuta, într-o oarecare măsură

peste suc portocale Sursa foto: Pexels

Renunțarea la gluten este populară, iar pentru persoanele cu boala celiacă este obligatorie. Totuși, nu există cercetări care să arate că acest lucru îmbunătățește simptomele afecțiunii cunoscute ca scleroza multiplă (SM).

Mai multe studii au descoperit, potrivit webmd.com, că persoanele cu scleroză multiplă nu sunt mai predispuse decât alte persoane să fie sensibile la gluten. Prin urmare, dacă alegi să urmezi o dietă fără gluten, probabil nu scleroza multiplă este motivul.

Ar trebui să urmezi dieta paleo, dacă suferi de SM?

Acest tip de dietă pune accent pe carne slabă, nuci și fructe de pădure, bazându-se pe ideea că organismul poate procesa mai bine aceste alimente „antice”, decât produsele moderne, cum ar fi lactatele sau carbohidrații procesați.

Vezi detalii

Nu există multe cercetări despre legătura dintre dietele paleo și SM. Într-un studiu mic, persoanele cu SM care au urmat această dietă timp de un an au raportat mai puțină oboseală, decât cele care nu au urmat dieta. Totuși, acest rezultat poate să nu fie strict legat de dietă, deoarece participanții au făcut și exerciții fizice, stretching și meditație.

Dieta mediteraneeană aduce beneficii persoanelor cu SM?

Aceasta este una dintre cele mai sănătoase diete din lume. Deși nu este specifică pentru scleroza multiplă, are beneficii generale pentru sănătate.

Această dietă include pește, cereale integrale, fructe și legume, leguminoase și ulei de măsline. Nu există cercetări specifice despre cum influențează SM, dar numeroase studii arată că are beneficii generale pentru sănătate și poate reduce inflamația.

Dieta Swank ar putea fi de folos în SM?

Dieta Swank este săracă în grăsimi și implică un consum zilnic de sub 15 grame de grăsimi saturate și 20-50 grame de grăsimi nesaturate. Nu este o abordare nouă. Inventatorul acestei diete, prof. dr. Roy Swank, a publicat un studiu despre această dietă în 1970. El a raportat un succes dar, deoarece studiul nu a inclus un grup de comparație, este greu de spus cât de eficientă este, cu adevărat.

Există nutrienți care ajută în SM?

Niciun fel de vitamină sau mineral nu poate reduce scleroza multiplă. Cu toate acestea, au fost făcute câteva studii, ale căror rezultate par încurajatoare.

  • Uleiul de pește – Cercetările sunt mixte cu privire la eficiența acestuia. Într-un studiu mic, un grup de persoane cu SM a luat zilnic o linguriță de ulei de pește, cu acizi grași omega-3 și vitaminele A, D și E. De asemenea, li s-a recomandat să evite grăsimile saturate și să consume mult pește și legume. După doi ani, acești oameni au raportat mai puține simptome noi sau agravate. Iar doar 12% dintre ei au avut recăderi. Pe de altă parte, un alt studiu nu a arătat beneficii clare ale suplimentelor cu ulei de pește.
  • Omega-3 reduce inflamația și pare să fie sigur pentru persoanele cu SM. Se găsește în pești precum somon, hering, macrou și ton.
  • Vitamina D. Studiile arată că persoanele cu SM care au niveluri mai ridicate de vitamina D sunt mai puțin susceptibile să aibă recăderi. Cu toate acestea, nu există dovezi că administrarea de vitamina D previne SM sau reduce simptomele, la cei care au deja această afecțiune. Puține alimente conțin vitamina D, cum ar fi peștele și alimentele îmbogățite, precum sucul de portocale, laptele și unele alternative (de exemplu, lapte de soia sau migdale). Organismul poate produce vitamina D atunci când stai la soare sau poți lua un supliment.

Studii limitate

  • Vitamina A – Un studiu a arătat rezultate promițătoare, dar limitate și sunt necesare mai multe cercetări pentru confirmare. Acest studiu a inclus aproximativ 100 de persoane cu SM. Unele au luat doze mari de vitamina A, timp de un an. Acestea au putut merge mai ușor și și-au folosit mai bine brațele, comparativ cu ceilelalte persoane care nu au luat aceleași vitamine. Totuși, nu au existat avantaje în ceea ce privește recăderile și dizabilitatea.
  • Dacă iei suplimente, informează medicul. Este posibil să iei prea multe vitamine, inclusiv A și D, ceea ce poate provoca probleme de sănătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *