Poluarea cauzată de reziduurile de plastic reprezintă o provocare ecologică critică, cu implicații tot mai mari pentru bunăstarea și sănătatea generațiilor viitoare. Ambalajele alimentare sunt una dintre principalele surse de contaminare cu microplastice și nanoplastice, iar inhalarea și ingestia acestora reprezintă principalele căi de expunere umană.
Contaminarea cu microplastic din pliculețele de ceai poate avea efecte asupra sănătății umane
Un studiu realizat de Departamentului de Genetică și Microbiologie al Universității Autonome din Barcelona (UAB) a reușit să izoleze și să descrie caracteristicile microplasticelor și nanoplasticelor derivate din mai multe tipuri de pliculețe de ceai disponibile pe piață, scrie ABC.
Cercetătorii de la UAB au observat că, în timpul preparării unei infuzii, aceste ambalaje eliberează cantități enorme de particule de dimensiuni nanometrice și structuri nanofilamentoase, reprezentând o sursă importantă de expunere la microparticule dăunătoare pentru corpul uman.
Tipurile de plastic utilizate
Punguțele de ceai utilizate în cercetare erau fabricate din polimeri precum nailon-6, polipropilenă și celuloză. Studiul a arătat că, în timpul preparării ceaiului:
- Polipropilena eliberează aproximativ 1,2 miliarde de particule pe mililitru, cu o dimensiune medie de 136,7 nanometri;
- Celuloza eliberează aproximativ 135 de milioane de particule pe mililitru, cu o dimensiune medie de 244 nanometri;
- Nailon-6 eliberează 8,18 milioane de particule pe mililitru, cu o dimensiune medie de 138,4 nanometri.
Tehnici avansate de analiză
Pentru caracterizarea particulelor s-au utilizat tehnici analitice avansate, inclusiv microscopie electronică de scanare, microscopie electronică de transmisie, spectroscopie în infraroșu, dispersie dinamică a luminii, velocimetrie laser Doppler și analiza urmăririi nanoparticulelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Am reușit să caracterizăm inovator acești contaminanți folosind un set de tehnici de vârf, ceea ce reprezintă un instrument foarte important pentru avansarea cercetărilor despre posibilului lor impact asupra sănătății umane,” a declarat Alba García, cercetătoare la UAB.
Interacțiunea cu celulele umane
Particulele au fost colorate și expuse pentru prima dată unor tipuri de celule intestinale umane pentru a evalua interacțiunea și posibila lor internalizare celulară. Experimentele biologice au arătat că celulele intestinale producătoare de mucus absorb cele mai multe microplastice și nanoplastice, iar particulele ajung chiar în nucleul celular care conține materialul genetic.
Acest rezultat sugerează un rol cheie al mucusului intestinal în absorbția acestor particule contaminante și subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare asupra efectelor expunerii cronice la adresa sănătății umane.
Apel la reglementări stricte
„Este esențial să dezvoltăm metode standardizate de testare pentru a evalua contaminarea cu particulele eliberate de materialele plastice aflate în contact cu alimentele și să formulăm politici de reglementare pentru a reduce și minimiza eficient această contaminare. Pe măsură ce utilizarea plasticului în ambalajele alimentare continuă să crească, este vital să abordăm problema contaminării pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a proteja sănătatea publică,” au adăugat cercetătorii.