Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit aproape 1,2 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiţii şi pentru măsurile de mediu şi climă finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), a anunţat, miercuri, AFIR.
Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanţarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Naţional, transmite Agerpres.
Fondurile nerambursabile au fost acordate pentru finanţarea proiectelor şi pentru acordarea plăţilor directe derulate prin programele de finanţare gestionate de AFIR, respectiv: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, inclusiv Tranziţia 2021 – 2022 şi Planul Strategic 2023 – 2027.
“Până în acest moment avem aproximativ 1,2 miliarde de euro fonduri nerambursabile care au ajuns în acest an la fermieri, procesatori, forme asociative şi autorităţi publice din România. Aceşti bani nu sunt doar o simplă cifră – sunt motorul care pune în mişcare dezvoltarea agriculturii, sprijină fermele să prospere şi creează un viitor mai bun pentru comunităţile rurale. Munca noastră reflectă un angajament ferm: să transformăm resursele europene în oportunităţi reale pentru toţi cei care muncesc pământul. Împreună, construim o agricultură puternică, sustenabilă şi plină de speranţă pentru generaţiile viitoare”, a precizat Dan-Florin Scarlat, directorul general al AFIR, citat în comunicatul transmis de instituţie.
Prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltarea Rurală 2014 – 2020 şi în perioada de tranziţie 2021 – 2022, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 709,9 milioane de euro în conturile beneficiarilor FEADR.
La acestea se adaugă şi plăţile pentru intervenţiile finanţate din Planul Strategic 2023 – 2027, pe care AFIR le-a demarat începând din acest an. Astfel, prin acest program, Agenţia a plătit până în prezent 460,5 milioane de euro, fonduri aferente proiectelor de investiţii în agricultură şi mediul rural, precum şi intervenţiilor de mediu şi climă.