Platforma Honey, un nou efort al Comisiei Europene pentru a combate falsificarea mierii / Reguli mai stricte privind informarea consumatorilor

miere, Comisia Europeană, Platforma Honey, China foto: pexels.com/@Mareefe
  • Comisia Europeană a lansat, recent, un apel pentru înființarea Platformei Honey, la care ar urma să participe până la 90 de experți în apicultură, în special în probleme de autenticitate și trasabilitate a mierii. 
  • Grupul de specialiști va asista Comisia în procesul de armonizare a metodelor de detectare a falsificării mierii și de urmărire a produsului apicol dinspre magazin până la producătorul sau importatorul de miere. 

Cine poate aplica

Apelul de candidaturi la Platforma Honey este deschis până în data de 15 iulie. Organizațiile de apicultori care aplică trebuie, mai întâi, să fie înregistrate în Registrul de transparență. O primă întâlnire a membrilor este de așteptat să aibă loc în noiembrie 2024, reuniunea urmând să fie prezidată de Direcția Generală Agricultură a Comisiei Europene. Potrivit programului, vor fi două întâlniri pe an. În conformitate cu principiile transparenței, toate documentele relevante (inclusiv ordinea de zi și procesele-verbale) vor fi publicate în Registrul grupurilor de experți. Platforma Honey este înființată pentru o durată inițială de cinci ani.

Platforma Honey este de așteptat, printre altele, să colecteze date pentru metodele de îmbunătățire a controalelor de autenticitate a mierii și să ofere recomandări pentru urmărirea trasabilității mierii pe piața europeană. Părțile active de-a lungul lanțului de aprovizionare cu miere, societatea civilă și experții cu titlu personal, inclusiv cei din mediul academic, sunt încurajați să își depună cererea.

În paralel cu această activitate, Comisia și Centrul Comun de Cercetare lucrează pentru a stabili metode analitice validate pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr.

Directiva 1438/2024 a Parlamentului European și a Consiliului

De la 13 iunie 2024, a intrat în vigoare Directiva 1438/2024 a Parlamentului European și a Consiliului, o versiune revizuită a Directivei privind mierea 110/2001. Potrivit noului document, menționarea pe etichetă a țării de origine a mierii este obligatorie. 

Din 2026, numele țărilor de origine vor trebui să apară pe etichetă, în cazul amestecurilor de miere, în ordinea descrescătoare a cotei procentuale a fiecărei țări.

Statele UE vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai atunci când acestea reprezintă mai mult de 50% din amestec.

Noua versiune a Directivei 110 împuternicește Comisia să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr. Un acord administrativ de 3 ani este în curs de desfășurare privind armonizarea acelor metode de testare la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei.

Acesta conferă Comisiei competențe de a adapta criteriile de compoziție pentru miere pentru a se asigura că nu este supraîncălzită, polenul nu este îndepărtat din miere și metodele sunt puse în aplicare pentru a identifica originea sa geografică, inclusiv verificarea trasabilității la nivelul UE, de la apicultor sau importator la consumatorul final.

Sprijin pentru apicultorii din UE

Familiile de albine sunt esențiale pentru agricultură și mediu. Ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale. Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează prin diverse condiții de producție, randamente și practici apicole. UE este al doilea cel mai mare producător de miere din lume.

Din 2023 până în 2027, 610 milioane de euro din fonduri naționale și ale UE vor sprijini sectorul apicol din UE. Suma va acoperi investiții pentru combaterea bolilor stupilor, contribuția la adaptarea la schimbările climatice, repopularea stupilor și creșterea numărului acestora, printre altele. Activitățile de promovare, precum și serviciile de consiliere și formare vor fi, de asemenea, sprijinite financiar.

Statistică

Potrivit celui mai recent raport (aprilie 2024) privind sectorul apicol european, consultat de G4Food, în Uniunea Europeană se află peste 700.000 de familii de albine.

Producția de miere a blocului comunitar s-a ridicat în 2022, la 286.000 tone, mai mult decât în 2021, 228.000 tone.

Chiar dacă este al doilea producător de miere la nivel mondial, Uniunea Europeană nu reușește să acopere autoconsumul și recurge la importuri, fiind al doilea importator, la nivel mondial: 215.824 tone, în 2022.

Cel mai important furnizor de miere pentru spațiul comunitar este China, cu 60.167 tone, în 2023. China este și cel mai mare producător de miere: 474.000 tone, în 2022, dar și țara cu cele mai numeroase probe de miere neconformă detectate pe piața europeană.

Citește și Ioan-Cosmin Herța, apicultor ale cărui produse au ajuns pe masa Papei, despre importurile din China și alte state: „Miere spălată” / Mierea adevărată e un medicament / „Nu poți să extinzi piața pe partea de ecologic, pentru că te lovești de pesticide!”

foto: pexels.com/@Mareefe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *