PlantNet, aplicația care susține că baza sa de date conține peste 46 de mii de specii de plante / Ce plante din grădina ta sunt nesigure pentru animalele de companie?

plant net, aplicație, identificare plante, grădină Identificarea plantelor / Sursa foto: Pexels

Odată cu venirea căldurii, a sosit oficial și sezonul în care oamenii vor petrece mai mult timp în aer liber. Fie că ai nevoie de ajutor pentru a identifica plantele în timpul drumeției de dimineață sau pentru a proiecta grădina de flori sau de legume a visurilor tale, există o aplicație mobilă de identificare a plantelor care te poate ajuta. La fel și în cazul în care te întrebi dacă acea frunză lucioasă pe care persoana iubită a cules-o în timpul campingului este iederă otrăvitoare, dacă planta de apartament pe care pisica ta a molfăit-o o va îmbolnăvi sau din orice alt motiv pe care îl ai, potrivit amp.cnn.com.

„Suntem motivați să identificăm plantele din multe motive”, explică Erin C. Hill, specialist academic în Departamentul de Științe ale Plantelor, Solului și Microbilor de la Universitatea de Stat din Michigan (MSU). „Uneori este vorba de curiozitatea despre lumea din jurul nostru,” scrie ea, și „alteori este din dorința sau necesitatea de a gestiona zone precum grădinile, câmpurile agricole, habitatele restaurate și/sau rezervațiile naturale.” Responsabilitățile Dr. Hill includ colaborarea în identificarea plantelor și a semințelor ca membru al echipei de Diagnosticare a Plantelor și Dăunătorilor de la MSU.

În articolul ei, Dr. Hill discută despre cum aplicațiile de identificare a plantelor pentru smartphone-uri au înregistrat „îmbunătățiri semnificative” în ultimii ani și cum aceste aplicații oferă oamenilor „posibilitatea de a face o fotografie și de a obține o identificare instantanee în multe cazuri.” Având acest lucru în minte, am testat cinci aplicații de identificare a plantelor disponibile pe Android și iOS pe care le poți folosi pentru a afla rapid ce plantă te interesează, fie că faci drumeții în aer liber cu cei dragi sau începi o grădină interioară sigură pentru animalele tale de companie, transmite amp.cnn.com.

Pe parcursul mai multor săptămâni, am testat FlowerChecker, LeafSnap Premium de la Appixi, PlantID de la Control, PlantNet și PlantSnap Pro pe un smartphone Samsung Galaxy Z Fold 4. În final, am desemnat PlantNet drept cea mai bună alegere generală datorită nivelului său de acuratețe, care a făcut procesul de identificare a plantelor noastre de testare o joacă de copii.

PlantNet a fost cea mai rapidă și precisă aplicație de identificare a plantelor testată pe telefonul nostru Android. Am găsit aplicația ușor de utilizat, extrem de precisă și capabilă să ofere identificări rapide.

Preț: Gratuit

Platforme suportate: Android, iOS, web

Limbi suportate: 45 de limbi, inclusiv arabă, bulgară, chineză, olandeză, engleză, franceză, greacă, italiană, japoneză, persană, poloneză, portugheză, slovacă, spaniolă și turcă

Caracteristici principale: Platformă colaborativă pentru utilizatori; bază de date interogabilă conținând peste 45 de flore și 46.050 de specii; plantele pot fi căutate după temă (plante invazive, plante utile, buruieni și floră mondială) sau prin harta florei geografice (plante găsite în Africa, Asia, America Centrală, Europa, America de Nord și Oceania-Pacific); identificare a plantelor după frunză, floare, fruct sau scoarță; activare geolocație (GPS) pentru îmbunătățirea identificării.

aplicație, grădină, identificare plante, plant net
Aplicație / Sursa foto: apps.apple.com

Ce ne-a plăcut?

PlantNet este un „proiect științific cetățenesc” colaborativ dedicat monitorizării biodiversității plantelor la nivel mondial. Aplicația mobilă a fost lansată în 2013, iar versiunea pentru web a fost pusă la dispoziție atât pentru botanici, cât și pentru publicul larg. De atunci, oricine din lume poate folosi aplicația pentru a face o fotografie unei plante și a o trimite pentru identificare.

Cum funcționează PlantNet?

Aplicația se bazează pe recunoașterea imaginii, de aceea este important să furnizezi imagini de calitate. Mai întâi, faci o fotografie și o trimiți aplicației. Apoi, aceasta compară automat imaginea cu miile de imagini pe care alți utilizatori le-au adăugat în baza sa de date botanice. În continuare, aplicația îți permite să vizualizezi o listă de specii potențiale care ar putea corespunde. Tu „votezi” pentru specia care ți se pare cea corectă. Algoritmul colectează aceste informații și le analizează în raport cu imaginile din baza de date provenite de la alți utilizatori. În cele din urmă, decide identitatea plantei și te informează asupra deciziei. PlantNet susține că baza sa de date conține peste 45 de flore și 46.050 de specii de plante.

Utilizatorii pot intra imediat în diferite grupuri, colecții de utilizatori, care împărtășesc interese comune sau locații geografice. Cele mai populare cinci grupuri ale PlantNet conțin fiecare peste 1.000 de membri.

Identificarea precisă a plantelor

PlantNet poate identifica plantele și copacii analizând o fotografie a frunzei, florii, fructului sau scoarței lor. Aplicația ne-a ghidat către un ecran ușor de utilizat unde am putut face o fotografie a plantei și cere o identificare. Am făcut o fotografie fiecărei plante de test atât în centrul nostru de grădină local, cât și acasă. Apoi am solicitat PlantNet să identifice fiecare plantă și am așteptat răspunsul. Întregul proces de realizare a fotografiei și apoi de primire a răspunsului a durat doar câteva secunde. PlantNet a identificat corect toate plantele pe care i le-am prezentat, până la cel mai mic detaliu. Aplicația ne-a putut spune că floarea în cauză nu era doar o lalea, de exemplu, ci laleaua lui Didier (Tulipa gesneriana), o specie de plantă din familia Liliaceae (sau crin). Alte aplicații pe care le-am testat nu au fost la fel de detaliate și precise.

Cum să eviți iritațiile provocate de plante

Dacă tu sau cei dragi sunteți în natură din orice motiv, este important să evitați plantele otrăvitoare precum iedera otrăvitoare sau stejarul otrăvitor, deoarece nimeni nu își dorește iritația care poate rezulta din atingerea frunzelor lor. Aplicațiile de identificare a plantelor te pot ajuta să identifici florile și plantele inofensive pe care dorești să le achiziționezi pentru grădina sau curtea ta, dar te pot ajuta și să eviți plantele otrăvitoare pe care le poți întâlni. Folosește smartphone-ul pentru a face o fotografie plantei necunoscute și identific-o înainte de a o atinge.

 

Plante care sunt nesigure pentru animalele de companie

Plantă 1: Aloe Vera – Poate provoca vărsături (nu la cai), letargie, diaree.

Plantă 2: Azalea – Poate provoca vărsături (nu la cai), diaree, slăbiciune, insuficiență cardiacă.

Plantă 3: Garoafă – Poate provoca semne gastrointestinale ușoare, dermatită ușoară.

Plantă 4: Crizantemă – Poate provoca vărsături, diaree, hipersalivație, incoordonare, dermatită.

Plantă 5: Narcisă – Poate provoca vărsături, salivație, diaree; ingestii mari provoacă convulsii, tensiune arterială scăzută, tremurături și aritmii cardiace. Bulbii sunt partea cea mai otrăvitoare.

Plantă 6: Margareta – Poate provoca vărsături, diaree, hipersalivație, incoordonare, dermatită.

Plantă 7: Mușcată – Poate provoca vărsături, anorexie, depresie, dermatită.

Plantă 8: Hortensie – Poate provoca vărsături, depresie, diaree.

Plantă 9: Pătrunjel – Poate provoca fotosensibilizare (arsuri solare, dermatită); este necesară o cantitate mare pentru a provoca acest efect.

Plantă 10: Lalea – Poate provoca vărsături, depresie, diaree, hipersalivație. Concentrația cea mai mare de toxină este în bulb.

 

Surse foto: Pexels / apps.apple.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *