Ce să mănânci la meci fără să te îngrași. 3 idei pornind de la pizza, fără multe calorii și fără gluten

pizza pe felii de vinete, pizza felii de dovlecel, pizza cu cartofi, idei dietetice de pizza http://www.dreamstime.com@iulia cozlenco

Probabil nimic nu se compară cu pizza în materie de plăcere a papilelor gustative, iar la un meci e una din mâncărurile ideale.  Alături, nu se poate altfel, de o bere rece. Dar cum campionatul durează circa o lună și nu putem mânca mereu pizza, iată trei idei dietetice inspirate de ea. Pizza pe felii de legume.

Prima opțiune pentru a elimina foarte mult din calorii este să folosim felii de legume în locul blatului din aluat dospit. Cel mai simplu, și care oferă cele mai bune rezultate:  felii de vinete, felii de dovlecei, felii de cartofi. Iată cum le preparăm pentru a le pune apoi în cuptor cu mozzarella și sos de roșii– un procedeu simplu pentru a-l prepara pe cel pentru pizza, la finalul articolului.

Pizza pe felii de vinete

Se taie vinetele rondele de circa 1 cm lățime. Se presară cu sare și se așează într-o sită, iar peste ele așezăm o farfurie sau orice altceva care să exercite puțină presiune. În acest fel vinetele pierd o parte din ceea ce le face mai greu digerabile, dar și apa în exces. E suficientă jumătate de oră, dacă putem mai mult e și mai bine. E foarte bine și de azi pe mâine, la frigider.

Odată pregătite, feliile de vinete se așează în orice tavă metalică ce poate merge la cuptor, tapetată cu hârtie. Se coc doar câteva minute, nu mai mult de 5, la circa 180 °C, până se usucă oarecum.

Se scoate tava pe un suport termorezistent: se picură puțin ulei pe fiecare dintre felii, se adaugă sos de roșii. Peste sosu de roșii adăugăm mozzarella rasă sau tăiată cuburi foarte mici. Foarte important, trebuie să fie bine scursă, pentru reușita finală.

Se mai țin feliile încă 2-3 minute în cuptor și sunt gata, se pot mânca și calde dar la fel de bine și reci.

Pizza pe felii de dovlecei

Spre deosebire de feliile de vinete, dovleceii sunt puțin mai insipizi și la modul ideal merită să le dăm puțin gust înainte de a lua drumul cuptorului. Pentru asta, soluția de compromis este să îi tăiem, ca și vinetele, rondele, puțin mai subțiri de 1 cm. Îi presărăm cu puțină sare și îi lăsăm să se scurgă, similar vinetelor. Este important să aibă cât mai puțină apă pentru a-i putea rumeni ușor (apa împiedică acest proces).

Apoi, odată scurși și uscați de apă cu hârtie absorbantă, îi trecem rapid prin ulei: într-un wok sau o tigaie anti aderentă. Nu trebuie să se prăjească, ci doar să prindă puțină culoare și puțin gust. Este necesar puțin ulei, bine încălzit dar fără să ajungă la punctul în care iese fum. Amestecăm des și delicat, pentru ca uleiul să îi cuprindă cât mai bine pe toate părțile. Dacă sunt uscați bine inclusiv aragazul se murdărește mai puțin.

Înainte să se răcorească, așezăm feliile în cuptor la fel ca pe cele de vinete. Dacă sunt prea calde, le luăm cu furculița. Cu deosebirea că așezăm direct peste ele sosul de roșii și mozzarella. Nu mai e nevoie de ulei.

Pizza pe felii de cartofi

În cazul cartofilor, este necesar ca ei să fie întâi fierți pe jumătate, în coajă. Odată răcoriți, se curăță și se taie în felii de circa 1cm. Apoi se așează în cuptor în tava cu hârtie și se adaugă peste ei ulei, sos de roșii, mozzarella.

O soluție alternativă pentru cartofi: așa pe jumătate fierți, îi putem curăța de coajă, rade și așeza un strat de cartofi rași în tavă, în loc de felii. Grosimea stratului poate fi de maxim 4 cm. Dăm 5 minute la cuptor la 180 °C, apoi scoatem tava, asezonăm cu sos de roșii, mozzarella, ulei, coacem alte 2-3 minute.

Cartofii conțin și ei mult amidon și au un aport caloric important, însă cam la jumătatea celui care caracterizează aluatul de pizza. În plus, conțin și fibre.

Ce mai putem adăuga pe fiecare dintre feliile vegetale

Urmând propria inspirație, peste fiecare din felii mai putem folosi și alte ingrediente, nu e obligatoriu să ne limităm la stilul Margherita (sos de roșii și mozzarella). Italienii le spun condimento, în engleză toată lumea le numește topping-uri.

În cazul vinetelor, putem adăuga inclusiv puțină carne tocată, felii de salam picant, cârnați, sau brânzeturi.

Feliile de dovlecei le mai putem completa cu ton, ceapă verde tăiată mărunt, ou fiert, rucola (la final, când scoatem din cuptor), pesto de busuioc etc.

În cazul cartofilor, opțiunile sunt și mai multe: ciuperci, ardei iute, orice fel de carne sau preparat din carne, orice brânzeturi, cu condiția să nu conțină lichid.

De ținut cont că feliile stau în cuptor puține minute- dacă decidem să folosim carne, este recomandat ca era să fie gătită anterior. Se pot folosi chiar resturi de la alte mese.

Cum se face sosul de roșii pentru pizza

Fie că e pizza pe felii de legume sau pizza pe blat de aluat, sosul de roșii este același.

În majoritatea covârșitoare a pizzeriilor italiene, sosul de roșii se prepară din: passata di pomoro (uneori și puține roșii decojite), 2% sare în greutate, 1% zahăr și 3% ulei de măsline.

Se mai poate adăuga busuioc proaspăt rupt cu mâna sau oregano uscat. Dar acesta din urmă își exprimă mai bine aroma dacă este adăugat la sfârșit, direct pe pizza fierbinte.  Nu se folosește usturoi în general dar în context domestic e liber la orice fel de experimente.

Cât despre pizza cea adevărată, teoria spune că așteptarea plăcerii ar fi ea însăși plăcere, nu e clar cât se verifică și în practică. Între timp, o relativă cale de mijloc ar fi: același procedeu, folosind felii subțire de pâine.

http://www.dreamstime.com@iulia cozlenco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *