Pisicile și câinii mici preferă proteinele microbiene / Un nou studiu susține viitorul hranei alternative pentru animale

Pisicile și câinii mici preferă proteinele microbiene FOTO: Pexels

Un nou studiu realizat de compania biotehnologică MicroHarvest din Hamburg, Germania, arată că pisicile și câinii mici preferă proteinele microbiene în detrimentul hranei comerciale tradiționale. Descoperirile sunt considerate o potențială revoluție în industria hranei pentru animale de companie, potrivit publicației Pet Food Industry citată de Pets&Cats.

Test cu 60 de animale de companie

Cercetarea s-a desfășurat pe un grup de 60 de animale: 30 de pisici și 30 de câini de talie mică. Participanții au primit o hrană uscată parțial formulată cu proteina microbiană MPX și o dietă comercială de control. Rezultatele au fost clare: 68% dintre pisici și 58% dintre câini au ales să mănânce mai întâi hrana cu MPX.

În medie, pisicile au consumat 37 de grame de hrană MPX, comparativ cu 25,3 grame din hrana comercială. De asemenea, aproape trei sferturi dintre proprietarii de pisici au observat un consum tipic sau crescut. În cazul câinilor mici, 91% dintre proprietari au raportat un consum obișnuit sau chiar mai ridicat, animalele consumând cu 44% mai multă hrană MPX față de varianta clasică.

Proteina microbiană, o opțiune de viitor

„Aceste rezultate marchează un moment semnificativ pentru proteinele alternative din industria hranei pentru animale de companie”, a declarat Ally Motta, specialist în aplicații la MicroHarvest. Potrivit acesteia, palatabilitatea joacă un rol esențial în succesul produselor alternative. Faptul că animalele nu doar au preferat hrana cu MPX, dar au consumat-o în cantități mai mari, demonstrează că proteina microbiană poate concura cu opțiunile tradiționale nu doar prin sustenabilitate și valoare nutrițională, ci și prin gust.

Hrana uscată testată a fost dezvoltată în colaborare cu un partener portughez din domeniul nutriției animale. Aceasta a fost realizată prin modificarea unei formule comerciale existente. S-a înlocuit 10% din ingrediente cu proteina MPX, fără a altera parametrii nutriționali principali. Noua rețetă oferă 30% proteine brute și 13% grăsimi brute.

Proteine alternative și pentru consumul uman

Proteina dezvoltată de MicroHarvest este obținută printr-un proces de fermentație, folosind produse secundare agricole. Deși momentan aplicațiile se concentrează pe hrana pentru animale de companie, compania explorează și posibilități pentru alimentația umană. Odată cu creșterea cererii globale de proteine, alternative sustenabile precum MPX ar putea juca un rol important în viitorul industriei alimentare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *