Piloții de drone agricole din România: Cine sunt, de unde provin și unde obțin „brevet” / Furnizor de cursuri: „Cursanții mai în vârstă vin împreună cu fiii lor care doresc să preia ferma”

drone, cursuri de pilotaj drone, drone agricole, dji

În România sunt folosite, în agricultura de precizie, drone. Acestea sunt pilotate, în general, de persoane instruite, iar cursuri sunt oferite de mai mulți furnizori pe piața locală. Există firme care oferă separat cursuri de pilot de dronă pentru agricultură și companii care includ cursul într-un pachet, care include vehiculul aerian, garanția, asigurarea și mentenanța.

Appia Drones face parte din categoria firmelor oferă cursul de pilotaj clienților care achiziționează dronele sale, modele DJI sau ADT. Cel mai avansat model de la ADT, o dronă de pulverizare Falcon 50L cu sistem RTK, costă peste 80.000 de lei. În cazul DJI, cel mai scump model, Agras T30, are un preț de peste 49.100 de lei. Cursanții fac cursurile pe drone DJI și învață „Bazele operării dronelor” (teorie și practică) și „Înregistrarea și pulverizarea cu drone” (teorie și practică).

Absolvenții primesc un certificat de pilotaj, în urma unui examen. Potrivit administratorului firmei, Biro Csaba Szilveszter, clienții vin din toate tipurile de ferme, dar sunt două categorii care achiziționează cele mai multe vehicule aeriene. Acestea sunt fermele de 500-1.000 de hectare și firmele care oferă servicii pentru agricultură cu drone.

Cursanții sunt oameni de toate vârstele, de la 17 ani și până la pensionari, potrivit lui Biro. „Cursanții mai în vârstă vin împreună cu fiii lor sau urmașii care doresc să preia ferma”, a declarat administratorul Appia Drones, pentru G4Food.

Citește și: Inteligența artificială intră în agricultura locală, cu rezultate concrete: mâncare mai sănătoasă, producție mai mare și albine protejate / În România soluțiile IA sunt utilizate de fermele medii și mari, cu manageri tineri

Biro Csaba Szilveszter spune că fermele mari „nu au personal de trimis la cursuri”, așa că acestea apelează în general la furnizori de servicii cu drone.

Topometriștii învață să piloteze drone

Interesați să învețe să piloteze dronele sunt, de asemenea, topometriștii. Unele firme, precum FAE Drones, oferă servicii doar pe această nișă. Mihai Dragu, reprezentant al companiei, a declarat, pentru G4Food, că în 2023 firma a avut 10 cursanți.

Ca și Appia Drones, compania oferă cursurile la pachet cu dronele pe care le vinde. Acestea costă 25.000-30.000 de euro. În pachet sunt incluse, a de asemenea, servicii de mentenanță, garanție și asigurare. Anul acesta, însă, FAE Drones nu a vândut nicio dronă. „Activitate slabă, niciun client în 2024”, a spus Dragu. Din fericire, firma oferă și alte servicii, potrivit lui.

Există și firme care par să ofere cursuri de pilotaj de drone agricole pentru oricine este interesant, nu doar pentru clienții care cumpără drone de la ele. De exemplu, cel oferit de ABZ Drone costă aproximativ 300 de euro și durează două zile (de la 8:30 la 4:30 p.m). „O instruire în care participanții pot învăța despre șase soluții diferite de drone industriale, de la pulverizare agricolă, la măsurarea suprafeței și până la cartografierea multispectrală” – este descris cursul pe site-ul firmei.

Sursa foto:  Artiemedvedev | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *