Agricultură pe dealurile Clujului: fermierul Mihai Horvat a semănat porumb pentru siloz ca să își hrănească vacile pentru lapte / Din 2024, tipul acesta de furaj este subvenționat

Cluj, ferma, porumb siloz, vaci, lapte foto: Facebook/Mihai Horvat

Asigurarea hranei pentru animale este cea mai mare grijă pentru fermierii din sectorul zootehnic. „Masa” este mai importantă decât „casa” (sunt animale care trăiesc sub cerul liber tot anul) și decât „rasa”.

Fermierii români care au efective mari de animale (bovine și ovine) dețin și suprafețe semnificative de teren agricol, pe care cultivă specii furajere: porumb, grâu, ovăz, lucernă, trifoi etc., în scopul hrănirii animalelor.

În 30 aprilie, fermierul Mihai Horvat, din comuna Pâglișa, județul Cluj, a semănat 13 ha cu boabe de porumb pentru siloz. 

„În total, am semănat în această primăvară, 45 de ha cu porumb pentru siloz, ca să am cu ce hrăni vacile pentru lapte. Vremea e bună, dar au fost și temperaturi scăzute, care au influențat răsărirea: abia acum a răsărit porumbul semănat în 10 aprilie.”

Mihai Horvat, fermier, Cluj, lapte
foto: Facebook/Mihai Horvat

Guvernul a modificat Planul Strategic 2023 – 2027 pentru a putea acorda, începând cu anul 2024, o subvenție de 230 de euro/ha, pentru cultura de porumb pentru siloz. Cuantumul ar putea fi schimbat, în funcție de numărul hectarelor eligibile. 

Din ferma lui Mihai Horvat, pleacă în fiecare lună, spre unitățile de procesare, aproximativ 30.000 de l de lapte de vacă. Laptele din ferma din Pâglișa intră în compoziția brânzeturilor pe care le regăsim pe raftul marilor magazine. 

Fermierii români reclamă, deseori, că pe piața internă intră lapte cumpărat din alte state europene (Ungaria și Polonia), la un preț mai mic, fapt care le amenință afacerile. 

Pe de altă parte, sectorul creșterii vacilor pentru lapte se confruntă cu dificultăți în aproape toate statele Uniunii Europene, din cauza costurilor de producție ridicate și a prețurilor de livrare la poarta fermei care nu aduc profiturile scontate. 

Mai ales fermele de familie, cu efective care ajung până la 100 de animale, au probleme economice, agravate și de lipsa forței de muncă. Sectorul este subvenționat, atât de la bugetul european, cât și de la bugetul național. Fără aceste subvenții, numeroase ferme ar risca să intre în faliment.

Fermierul Mihai Horvat deține funcția de președinte al Cooperativei Agricole „Someș-Arieș”. 

foto: Facebook/Mihai Horvat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *