Carnea de porc europeană, fără tarife vamale / 10.000 de t carne de oaie, pe piața comunitară, netaxate / Alte prevederi ale acordului comercial UE-Noua Zeelandă, în vigoare de la 1 mai

Uniunea Europeana, acord comercial, Noua Zeelanda, carne foto: pexels.com/Jenny K.

Tratatul comercial dintre Uniunea Europeană și Noua Zeelandă a intrat în vigoare de miercuri, 1 mai. Comisia Europeană a declarat că exporturile UE către Noua Zeelandă ar putea crește cu până la 4,5 miliarde de euro anual. 

În baza acordului, taxele pentru companiile, producătorii și fermierii din UE vor scădea cu 140 de milioane de euro, pe an.

Comisia estimează că schimburile comerciale dintre UE și Noua Zeelandă vor crește cu până la 30% într-un deceniu ca urmare a aplicării acordului, în timp ce investițiile UE în țara parteneră ar putea spori cu 80%.

Acordul include, de asemenea, angajamente fără precedent în materie de durabilitate, inclusiv respectarea Acordului de la Paris privind clima și drepturile fundamentale ale muncii.

Tarifele pentru exporturile cheie ale UE au fost eliminate încă din prima zi de aplicare a acordului comercial. Produsele care vor fi livrate din țările europene fără taxe vamale sunt: carnea de porc, vinul și vinul spumant, ciocolata, dulciurile din zahăr și biscuiții.

Comisia susține că „produsele agricole sensibile ale UE”, cum ar fi carnea de vită, carnea de oaie și produsele lactate, vor fi protejate cu „cote tarifare atent concepute”.

Acordul permite intrarea pe piața comunitară a 10.000 de tone de carne de vită din Noua Zeelandă, cu o taxă redusă de 7,5%. De asemenea, va fi permis un contingent tarifar de 38.000 t de carne de oaie scutite de taxe vamale.

Acordul va include 15.000 de tone de lapte praf importate cu o rată a taxei de 20%, împreună cu 25.000 de tone de brânză și 3.500 de tone de zer importate fără taxe vamale.

Va fi redusă și taxa la peste 35.000 de tone de import de unt. Aceste volume vor fi treptat introduse în următorii șapte ani.

Acordul de liber schimb (FTA) protejează toate indicațiile geografice (IG) ale UE pentru vinuri și băuturi spirtoase, împreună cu 163 dintre cele mai renumite produse tradiționale ale UE, cum ar fi feta, șunca Istarski prsut și măslinele Elia Kalamatas.

Negocierile pentru un acord comercial între UE și Noua Zeelandă au început în iunie 2018 și au durat peste patru ani.

Parlamentul European a votat adoptarea acordului în noiembrie anul trecut, care a fost urmat de o decizie de încheiere a acordului de către Consiliul European. Noua Zeelandă și-a încheiat procedura de ratificare pe 25 martie 2024.

Sursa: agriland.ie

foto: pexels.com/Jenny K.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *