Ministrul Agriculturii are dreptate când spune că România nu a importat 1 milion de tone de grâu din Ucraina, în ultimele luni; ce mărfuri agricole au fost totuși cumpărate

Ministrul Agriculturii are dreptate când spune că România nu a importat 1 milion de tone de grâu din Ucraina, în ultimele luni; ce mărfuri agricole au fost totuși importate Ministrul Agriculturii are dreptate când spune că România nu a importat 1 milion de tone de grâu din Ucraina, în ultimele luni; ce mărfuri agricole au fost totuși importate

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a denunțat ca falsă informația potrivit căreia România a importat din Ucraina un milion de tone de grâu, de la începutul anului comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024, susținând pe pagina sa de facebook, pe baza unor date furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) și de Autoritatea Vamală Română, că importurile din Ucraina sunt zero, la mărfurile agricole pentru care este necesară licențierea.

Iată postarea lui Florin Barbu:

”ACESTA ESTE ADEVĂRUL❗️

ROMÂNIA❗️ NU❗️ A IMPORTAT UN MILION DE TONE DE GRÂU DIN UCRAINA ❗️

România nu a importat cereale din Ucraina pentru consum uman sau pentru furajare, de la 1 iulie 2023 și până în prezent!

Ministerul Agriculturii nu a eliberat până la această dată, nicio licență de import pentru cereale sau alte produse provenite din Ucraina pentru care este necesară licențierea!

❗️Informația vehiculată în spațiul public cum că România ar fi importat 1 milion de tone de grâu din Ucraina, începând cu data de 1 iulie 2023 este un FAKE NEWS!

În realitate, singurele importuri de cereale provenite din Ucraina au fost realizate în primele luni ale anului 2023, înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor sau în baza contractelor încheiate înainte de data de 2 mai 2023.

💬Eu înțeleg îngrijorările fermierilor noștri despre importurile ieftine din Ucraina.

Este un subiect sensibil, iar astfel informații halucinante aruncate în spațiul public, fără a fi verificate, pot crea panică

📑Pentru a nu mai exista niciun fel de interpretări cu privire la cantitatea de cereale importată de România, fac publice datele colectate de la ANSVSA și Autoritatea Vamală Română cu privire la importurile din Ucraina la principalele cereale (grâu, porumb și floarea soarelui) pentru consumul uman și furajare. 

Găsiți informațiile complete în primul comentariu.⬇️⬇️⬇️

Acesta este adevărul❗️

Totodată, ministrul Agriculturii a pus un link către un comunicat al ministerului, din data de 20 Februarie 2024, potrivit căruia:

”MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024”.

Citește AICI comunicatul integral.

Lantulalimentar.ro a analizat date statistice publice ale Direcției Generale pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene ( DG AGRI ), furnizate de DG TAXUD, care relevă că importurile de mărfuri agricole din Ucraina, de la începutul anului comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024 nu sunt egale cu zero.

Iată datele respective:

CEREALE: cantitate totală: 68.521 t, valoare financiară: 30.336.214 euro,

            din care grâu comun: 975 t/270.526 euro;

                            porumb      : 7.467 t/15.016.997 euro;

                            orz             : 59.901 t/14.995.939 euro;

                            alte cereale: 177 t/52.754 euro.

ATENȚIE! Orzul nu se află pe lista cerealelor supuse mecanismului de import din Ucraina, instituit prin OUG 84/2023. 

Consultă AICI OUG 84/2023.

Grâul comun se află pe lista respectivă, dar, potrivit datelor Comisiei Europene, a fost importat într-o cantitate neglijabilă. 

Porumbul, de asemenea, se află pe listă, cantitatea totală importată după 1 iulie 2023, fiind una nesemnificativă: recolta dintr-o fermă de 750 de ha, cu producție de 10 tone la ha. 

DE PRECIZAT că aceste cantități pot reprezenta semințe pentru înființarea culturilor de porumb din această primăvară, știut fiind faptul că marile companii producătoare de semințe au ferme de producție în Ucraina.

SEMINȚE OLEAGINOASE: cantitate totală: 131.473 t/58.829.628 euro;

              din care semințe de floarea soarelui: 225 kg/1304 euro;

                            ulei de floarea soarelui: 2.868 t/2.771.204 euro;

                            șrot de rapiță               : 1.467 t/346.057 euro;

                            șrot de floarea soarelui: 8.190 t/1.821.528 euro.

                            soia boabe                   : 85.215 t/35.747.835 euro, etc. 

ATENȚIE! Soia boabe nu se află pe lista mărfurilor supuse mecanismului de control. Semințele și uleiul de floarea soarelui și șroturile se află pe lista respectivă, dar cantitățile importate sunt nesemnificative.

ÎN CONCLUZIE, de la începutul anului comercial iulie 2023 – iunie 2024, importurile de grâu comun, de porumb și semințe de floarea soarelui din Ucraina, chiar dacă nu sunt egale cu zero, sunt în cantități nesemnificative, în comparație cu anul comercial precedent. 

Pe piața românească au ajuns în cantități mari, de ordinul zecilor de mii de tone, mărfuri agricole care nu sunt supuse mecanismului de import: orz și soia boabe.

Teza potrivit căreia piața românească este inundată de cereale ieftine ( grâu comun și porumb ) și semințe oleaginoase ( floarea soarelui și rapiță ) ieftine este una propagandistică.

Pe piața românească, de la începutul anului comercial 2023 – 2024 NU a intrat un milion de tone de grâu comun sau de alte cereale sau semințe oleaginoase. Cantitățile totale, incluzând și mărfurile agricole care nu sunt supuse mecanismului de import, nu depășesc 200.000 de tone.

Lantulalimentar.ro, utilizând baze de date publice, informează în detaliu despre activitățile comerciale cu mărfuri agricole. 

Ministrul Agriculturii are dreptate când spune că România nu a importat 1 milion de tone de grâu din Ucraina, în ultimele luni; ce mărfuri agricole au fost totuși importate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *