Anul trecut am vândut unei firme de distribuție cu 1,30 – 1,40 de lei/kg de cartofi. Acum, i-l vând cu 0,40 de lei” a declarat fermierul Cătălin Voinic din Slobozia Moară, județul Dâmbovița, pentru Lantulalimentar.ro.
Fermierul obișnuia să vândă o oarecare cantitate de cartofi și unor clienție din domeniul HoReCa: ”Îmi ofereau înainte de pandemie un preț bun 2 lei/kg, acum abia îmi dau 1 leu, iar cererea a scăzut mult față de anul trecut și probabil va mai scădea dacă restaurantele se vor închide cu totul. Eu vindeam unui patron care avea vreo șapte săli de evenimente. Acum sunt închise toate”, spune Cătălin Voinic.
Fermierul spune că anul acesta va fi mulțumit dacă își va recupera cheltuielile făcute pentru cultura de cartof. A fost un an secetos și a fost nevoit să ude mai mult, ceea ce a însemnat un consum mai mare de motorină pentru echipamentele de irigat.
Pe de altă parte, subvențiile agricole însumează 1000 de lei/ha în fiecare an.
Căătlin Voinic a aplicat la APIA și pentru ajutorul financiar acordat de guvern din fonduri europene prin Măsura 21.