Albinele, în pericol! Pesticide dăunătoare, găsite în majoritatea cursurilor de apă din Anglia. Guvernul a promis „să interzică utilizarea pesticidelor neonicotinoide care amenință albinele și alți polenizatori esențiali”

albine, pesticide, cursuri de apă, Anglia Sursa foto: Pexels

Pesticidele care dăunează albinelor au fost găsite în „majoritatea” cursurilor de apă din Anglia testate în ultimul an, conform analizei datelor efectuate de două organizații caritabile de mediu, relatează BBC.

Rivers Trust și Wildlife and Countryside Link au constatat că pesticidele neonicotinoide au fost prezente în 85 % din râurile engleze testate de Agenția de Mediu între 2023 și 2024.

Pesticidul interzis a fost aprobat pentru utilizare de urgență de către guvernul anterior pentru a combate o boală care afecta culturile de sfeclă de zahăr – o decizie pentru care Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) este acum investigat.

Vezi detalii

Guvernul britanic a promis „să interzică utilizarea pesticidelor neonicotinoide care amenință albinele și alți polenizatori esențiali”.

Oficiul pentru protecția mediului investighează în prezent autorizația de urgență a Defra pentru utilizarea unui tip de neonicotinoid pe semințele de sfeclă de zahăr în 2023 și 2024.

Organismul de supraveghere analizează dacă guvernul nu a respectat legislația de mediu atunci când a autorizat anterior utilizarea pesticidului interzis.

Neonicotinoidele sunt un grup de insecticide utilizate în agricultură, horticultură și medicină veterinară pentru combaterea dăunătorilor, dar care afectează albinele și alte insecte.

Acestea sunt utilizate în prezent de cultivatorii de sfeclă de zahăr pentru a-și proteja culturile de virusul galben, o boală răspândită de afide.

Utilizarea neonicotinoidelor dăunătoare albinelor „face de râs” interdicția

În martie, Dan Green, directorul pentru agricultură al British Sugar, a declarat că pesticidul era necesar „pentru a proteja cultura de sfeclă de zahăr din Regatul Unit și mijloacele de subzistență ale agricultorilor”.

Dar organizațiile caritabile de mediu cer guvernului „să aplice și să extindă” interdicția privind utilizarea neonicotinoidelor pentru a proteja sănătatea plantelor și a animalelor. De asemenea, organizațiile caritabile solicită o mai bună monitorizare a râurilor de către agenție.

Dr. Richard Gill, cercetător principal la Imperial College, a declarat că, în timp ce concentrațiile mari de neonicotinoide pot ucide albinele, cantități mai mici pot avea, de asemenea, efecte „cumulative, subletale” asupra polenizatorilor, schimbându-le comportamentul și chiar afectându-le genele.

Sub influența neonicotinoidelor, albinele se pot strădui să zboare și „par să aducă mai puțin polen” la stupii lor, a declarat Dr. Gill.

Cea mai recentă analiză a cifrelor Agenției de Mediu vine în contextul declinului populațiilor de albine din întreaga țară.

O serie de factori – inclusiv schimbările în utilizarea terenurilor agricole, urbanizarea, impactul schimbărilor climatice, utilizarea pesticidelor și agenții patogeni emergenți – înseamnă că multe specii de albine „nu se descurcă foarte bine”, a declarat Dr. Gill.

„Este îngrijorător faptul că găsim aceste pesticide în râuri”, a declarat Dr. Gill, adăugând că este important să se monitorizeze concentrația de substanțe chimice din cursurile de apă.

Poluarea apei: Cât de curate sunt râurile și lacurile din Regatul Unit?

Amy Fairman, de la grupul de campanie River Action, a declarat că deșeurile agricole sunt responsabile pentru un procent mai mare de poluare a apei decât apele uzate în Regatul Unit.

Ea a spus că, deși impactul lor asupra albinelor este recunoscut pe scară largă, neonicotinoidele dăunează și ecosistemelor marine, inclusiv insectelor.

„Insectele sunt chiar la baza lanțului alimentar”, a declarat ea pentru BBC News. „Dacă distrugem partea de jos a lanțului alimentar în râurile noastre, acest lucru va avea un efect în lanț”.

De asemenea, substanțele chimice sunt „destul de periculoase pentru sănătatea umană”, a declarat Fairman.

Ea a sugerat persoanelor care intenționează să înoate în râuri poluate să „înțeleagă nivelurile de contaminare” și să se „informeze” cu privire la riscuri înainte de a intra în apă.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *