Comisia Europeană a prelungit termenele de expirare a aprobării pentru o serie de substanțe active folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor, cunoscute sub numele generic de pesticide. Printre acestea se numără și insecticidul pirimifos-metil.
Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, vineri, 25 aprilie, în cadrul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2025/787 al Comisiei din 24 aprilie 2025 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011.
Substanțele active și noile date limită sunt:
1,4-dimetilnaftalen, 30 noiembrie 2027
Amidosulfuron, 30 noiembrie 2026
Bentazon, 31 octombrie 2027
Bixafen, 31 octombrie 2027
Clomazon, 30 septembrie 2026
Fenoxaprop-P, 30 noiembrie 2026
Fludioxonil, 30 septembrie 2026
Fluoxastrobin, 31 ianuarie 2027
Flutolanil, 15 iunie 2026
Fluxapiroxad, 31 octombrie 2027
Acid giberelic, 31 octombrie 2026
Gibereline, 31 octombrie 2026
Halauxifen-metil, 5 ianuarie 2028
Mecoprop-P, 15 octombrie 2027
Ulei de parafină, 30 noiembrie 2026
Pentiopirad, 31 octombrie 2027
Pirimifos-metil, 31 ianuarie 2027
Propamocarb, 31 ianuarie 2027
Propizamidă, 30 noiembrie 2027
Protioconazol, 31 martie 2027
Rimsulfuron, 15 august 2028
Sedaxan, 31 octombrie 2027
și Sulfoxaflor, 18 ianuarie 2028.
Cum motivează Comisia Europeană prelungirea termenului de expirare a aprobării
În perioada septembrie 2014 – februarie 2017, statele membre raportoare pentru substanțele active amidosulfuron, clomazon, fenoxaprop-P, fludioxonil, fluoxastrobin, flutolanil, acid giberelic, gibereline, mecoprop-P, ulei de parafină, pirimifos-metil, propamocarb, protioconazol și rimsulfuron au informat statele membre coraportoare, Comisia și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară / EFSA că au evaluat admisibilitatea și, în special, caracterul exhaustiv și actual al fiecăreia dintre cererile de reînnoire a aprobării fiecăreia dintre aceste substanțe active și au concluzionat că acestea sunt admisibile.
Dosarele suplimentare pentru reînnoirea aprobării substanțelor active 1,4-dimetilnaftalen, halauxifen-metil, propizamidă și sulfoxaflor au fost depuse prin intermediul sistemului central de depunere în perioada iunie – august 2022, iar statele membre raportoare sunt încă în curs de evaluare a admisibilității cererilor de reînnoire a aprobării fiecăreia dintre aceste substanțe active.
Cererile de reînnoire a aprobării substanțelor active bentazon, bixafen, fluxapiroxad și sedaxan au fost făcute publice de către EFSA. Prin urmare, pentru toate substanțele active respective, evaluarea riscurilor nu a fost încă finalizată de statele membre raportoare respective și este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza etapele rămase în cadrul fiecărei proceduri de reînnoire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În ceea ce privește substanța activă mecoprop-P, EFSA a comunicat concluzia sa solicitantului ( producătorului substanței active menționate ), statelor membre și Comisiei Europene. Cu toate acestea, din motive de eficiență, Comisia așteaptă rezultatul evaluării de către EFSA a cererii paralele referitoare la aceeași substanță, pentru a evalua varianta mecoprop-P-ester 2-etilhexilic, înainte de a prezenta Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale un raport de reînnoire și un proiect de regulament privind reînnoirea aprobării acestei substanțe active.
În ceea ce privește substanța activă pentiopirad, EFSA a făcut publică cererea de reînnoire a aprobării. Proiectul de raport de evaluare a reînnoirii aprobării primit de la statul membru raportor este în curs de examinare de către EFSA, pentru a se concluziona dacă acesta conține toate informațiile relevante în formatul convenit, înainte de a fi transmis solicitantului și celorlalte state membre. Prin urmare, EFSA are nevoie de timp suplimentar pentru a finaliza evaluarea riscurilor, inclusiv organizarea unei consultări publice și, după caz, a unei consultări a experților. Comisia are nevoie de mai mult timp și pentru a adopta deciziile subsecvente vizând gestionarea riscurilor.
Pentru substanțele active fluoxastrobin, pirimifos-metil, propamocarb și protioconazol, EFSA a solicitat informații suplimentare care au fost transmise de solicitanți ( producători ) în termenul stabilit. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult timp pentru evaluarea acestor informații de către EFSA și pentru emiterea concluziei aferente de către evaluatorii riscurilor, precum și pentru adoptarea de către Comisie a deciziilor subsecvente vizând gestionarea riscurilor.
Pentru substanța activă rimsulfuron, EFSA, în consultare cu statele membre, a solicitat informații suplimentare în scopul evaluării criteriilor de aprobare. Termenul pentru transmiterea informațiilor suplimentare a fost stabilit la 31 martie 2026. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult timp pentru evaluarea EFSA și pentru emiterea concluziei aferente de către evaluatorii riscurilor, precum și pentru adoptarea de către Comisie a deciziei subsecvente vizând gestionarea riscurilor.
Pentru substanțele active amidosulfuron, clomazon, fenoxaprop-P, fludioxonil, flutolanil, acid giberelic, gibereline și ulei de parafină, EFSA a comunicat concluziile sale solicitantului, statelor membre și Comisiei. Comisia a prezentat Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale un raport de reînnoire și un proiect de regulament privind reînnoirea aprobărilor acestor substanțe active. Este nevoie de mai mult timp pentru emiterea avizului acestui comitet și pentru adoptarea de către Comisie a deciziilor subsecvente vizând gestionarea riscurilor.
Prin urmare, motivează Comisia Europeană, este probabil ca, pentru toate substanțele active, să nu poată fi luată nicio decizie cu privire la reînnoirea aprobărilor lor înainte de expirarea perioadelor lor de aprobare respective, între 15 mai și 18 august 2025. În plus, motivele întârzierilor acestor proceduri de reînnoire sunt independente de voința solicitanților respectivi. Prin urmare, este necesar ca perioadele de aprobare a substanțelor active respective să fie prelungite pentru a permite finalizarea evaluărilor necesare și a procedurilor respective de reînnoire a aprobărilor.
Pentru substanțele active 1,4-dimetilnaftalen, bentazon, bixafen, fluxapiroxad, halauxifen-metil, mecoprop-P, pentiopirad, propizamidă, sedaxan și sulfoxaflor, deoarece evaluarea riscurilor nu a fost încă finalizată de statele membre raportoare respective și având în vedere etapele rămase care mai trebuie finalizate în fiecare procedură de reînnoire, durata prelungirii perioadelor de aprobare trebuie stabilită la 29 de luni.
Pentru substanțele active fluoxastrobin, pirimifos-metil, propamocarb și protioconazol, întrucât EFSA are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la risc și având în vedere etapele rămase care mai trebuie finalizate în fiecare procedură de reînnoire, prelungirea perioadei de aprobare pentru fiecare dintre aceste substanțe active trebuie stabilită la 19 luni și două săptămâni.
Pentru substanța activă rimsulfuron, întrucât EFSA are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la evaluarea riscurilor, deoarece transmiterea de către solicitant a informațiilor suplimentare solicitate și evaluarea de către statul membru raportor respectiv nu au fost încă finalizate și având în vedere etapele rămase care mai trebuie finalizate în cadrul prezentei proceduri de reînnoire, durata prelungirii perioadei de aprobare pentru această substanță activă trebuie stabilită la 36 de luni.
Pentru substanțele active amidosulfuron, clomazon, fenoxaprop-P, fludioxonil, flutolanil, acid giberelic, gibereline și ulei de parafină, este în curs de elaborare un aviz al Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale. Având în vedere etapele rămase care mai trebuie finalizate în cadrul procedurilor de reînnoire respective, durata prelungirii perioadelor de aprobare trebuie stabilită la 12 luni pentru flutolanil și la 15 luni și două săptămâni pentru substanțele active amidosulfuron, clomazon, fenoxaprop-P, fludioxonil, acid giberelic, gibereline și ulei de parafină.