Peste 9.000 de copii din Indonezia au suferit intoxicaţii alimentare după consumul meselor şcolare gratuite în 2025

Mii de copii au suferit intoxicații alimentare din cauza mâncării de la școală FOTO: Dreamstime/Anastasia Ghirea

Peste 9.000 de copii din Indonezia au suferit anul acesta intoxicaţii alimentare în urma consumului meselor şcolare oferite gratuit, a precizat miercuri Agenţia pentru alimente şi medicamente din această ţară, un număr mai mare decât se credea anterior, parlamentarii solicitând guvernului să îmbunătăţească standardele, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cazurile de intoxicaţii alimentare au provocat nemulţumire publică, iar organizaţiile din domeniul sanitar au solicitat suspendarea programului de mese şcolare gratuite în valoare de 10 miliarde de dolari iniţiat de preşedintele ţării, Prabowo Subianto. Prabowo a apărat programul argumentând că procentul celor afectaţi este unul mic.

Guvernul anunţase anterior că un număr de 6.000 de copii au suferit intoxicaţii alimentare.

Peste 9000 de copii afectați

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Indonezia a afirmat, cu prilejul unei audieri parlamentare, că au existat 103 cazuri de intoxicaţii alimentare, care au afectat 9.089 de copii din ianuarie până în septembrie.

”În august, de la sfârşitul lunii iulie, cazurile au crescut accentuat”, a precizat Taruna Ikrar, preşedintele Agenţiei, în cadrul audierii, adăugând că problemele pornesc de la bucătăriile unde sunt preparate alimentele. Majoritatea bucătăriilor implicate în cazurile de intoxicaţie alimentară operau de mai puţin de o lună, a adăugat el.

Cauzele, multiple

În urma investigaţiilor agenţiei, problemele pornesc de la faptul că preparate sunt distribuite la patru ore după ce au fost gătite, de la depozitarea improprie a ingredientelor şi lipsa cunoştinţelor în domeniul securităţii alimentare, a spus Ikrar. În aceeaşi audiere, Dadan Hindayana, şeful Agenţiei naţionale pentru nutriţie, instituţia care gestionează programul, a spus că aceste cazuri de intoxicaţii au explodat în ultimele două luni întrucât bucătăriile încalcă standardele şi procedurile operaţionale, cum ar fi procurarea ingredientelor cu patru zile şi nu cu două zile înainte de folosire.

Dadan a precizat că în perioada ianuarie-septembrie, 6.517 copii au suferit intoxicaţii alimentare.

Parlamentarul Edy Wuryanto a remarcat că doar 36 dintre cele 8.000 de bucătării au obţinut certificări pentru igienă şi salubritate, în timp ce un alt parlamentar, Ade Rizki Pratama, a îndemnat guvernul să reducă numărul elevilor serviţi de o singură bucătărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *