Urşii şi lupii au provocat, anul trecut, peste 150 de pagube în judeţul Braşov, omorând peste 500 de animale domestice. Totodată, urşii au distrus o suprafaţă de aproape 25 de hectare de cultură de porumb. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov arată că valoarea dosarelor depuse pentru acordarea de despăgubiri se apropie de 885.000 de lei, transmite News.ro.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov a arătat, într-un comunicat de presă transmis joi, că, în cursul anului 2024, în judeţ s-au înregistrat 154 de cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs şi lup) la animale domestice, culturile agricole şi vehicule rutiere (accidente auto în care au fost implicate specii strict protejate).
Astfel, urşii au fost responsabili de pagube în 129 de cazuri, iar lupii în 25 de cazuri.
Din datele înregistrate la APM Braşov, frecvenţa pagubelor produse de speciile protejate este mai ridicată în următoarele zone: UAT Homorod, UAT Hârseni, UAT Jibert, UAT Şinca, UAT Cincu, UAT Recea, UAT Rupea.
”În urma centralizării pagubelor s-a constatat că exemplare din speciile urs şi lup au omorât un nr. de 411 ovine, 75 bovine, 18 iepuri, 1 ecvină şi 1 bubalină. De asemenea, a fost afectată de către urşi o suprafaţă de 24,98 ha porumb boabe”, a transmis sursa citată.
Dosarele pentru acordarea de despăgubiri întocmite în judeţul Braşov, în cursul anului 2024, însumează un cuantum al pagubelor de 884.571,67 lei.
Tototdată, au fost înregistrate 3 dosare de pagube produse vehiculelor rutiere, rezultate în urma accidentelor în care au fost implicaţi urşi. Potrivit sursei citate, valoarea pagubelor a fost destul de însemnată, însă în aceste cazuri, răspunderea civilă a revenit, în baza prevederilor HG nr. 3 din 2023, conducătorului auto sau administratorului drumului, în funcţie de prezenţa/absenţa pe sectorul de drum unde s-au întâmplat evenimentele a indicatoarelor rutiere cu semnificaţia ”Atenţie animale”.
”Lansăm un apel, pe această cale, proprietarilor de culturi agricole şi animale domestice în vederea asigurării şi întăririi pazei acestor bunuri, una dintre obligaţiile care rezidă de altfel din prevederile HG nr.3/2023, scopul fiind tocmai prevenirea şi, pe cât posibil, reducerea pagubelor provocate de exemplare din speciile de faună sălbatică strict protejate. În scopul prevenirii pagubelor, recomandăm utilizarea gardurilor electrice sau a altor mijloace de îndepărtat exemplarele din speciile de fauna sălbatică (fixe sau mişcătoare), fizice ori chimice, permise de lege”, a precizat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Braşov.