Toi oamenii vor să trăiască o viață mai lungă și sănătoasă. Însă, cum nu a fost încă descoperit elixirul tinereții, trebuie să ne bazăm pe alegeri alimentare și de stil de viață, pentru a ne menține sănătoși și activi pe termen lung, notează eatingwell. Există multe modalități de a încuraja o viață mai lungă, inclusiv evitarea fumatului, practicarea activităților fizice și consumul de mai multe legume și fructe. Mai puțin cunoscut este faptul că atunci când îți savurezi cafeaua de dimineață poți contribui și la prelungirea vieții. Asta este o veste excelentă pentru iubitorii de cafea din întreaga lume.
Cum te poate ajuta cafeaua să trăiești mai mult
Conform unui studiu din 2018 publicat în JAMA Internal Medicine, consumul a câtorva cești de cafea pe zi poate prelungi viața. Deși cafeaua nu adaugă o cantitate semnificativă de macronutrienți în dietă (presupunând că nu adaugi mult zahăr sau lapte), această băutură cu puține calorii poate avea efecte uimitoare asupra sănătății. Iată câteva moduri prin care cafeaua îți poate influența pozitiv viața.
-
Poate susține pierderea în greutate
Dacă ai un exces de greutate, riscul de deces prematur poate fi crescut. Pe lângă exercițiile fizice, o dietă echilibrată și un somn suficient, includerea cofeinei în dietă poate ajuta la gestionarea greutății. Un studiu din 2019, publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition, sugerează că aportul de cofeină poate sprijini reducerea grăsimii corporale și a greutății, susținând astfel sănătatea generală.
-
Poate sprijini sănătatea inimii
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în SUA. Conform unei analize din 2018 publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry, consumul a 3-5 cești de cafea pe zi este asociat cu o reducere de 15% a riscului de boli cardiovasculare la persoanele sănătoase. Totuși, adăugarea de zahăr și smântână în cafea poate contracara beneficiile. Pentru sănătatea inimii, cea mai bună alegere este să o bei simplă.
-
Poate reduce riscul de diabet de tip 2
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul a cauzat 1,5 milioane de decese la nivel global în 2019. Studiile arată că băutul cafelei este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu din 2021, publicat în Nutrients, susține această legătură, subliniind efectele antioxidante și antiinflamatoare ale cafelei, precum și sprijinul pentru diversitatea microbiomului.
-
Poate ajuta la combaterea cancerului
Cancerul este a doua cauză principală de deces în SUA. Deși dezvoltarea acestuia poate fi influențată de factori incontrolabili, cum ar fi istoricul familial, consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer. Datele din 2020, publicate în BMC Cancer, arată că băutul cafelei poate reduce riscul de cancer hepatic și endometrial. Deși cafeaua nu garantează o viață fără cancer, poate ajuta la scăderea riscului.
În concluzie, cafeaua nu este doar o băutură plăcută, ci și una care poate avea beneficii importante pentru sănătate.