Cafeaua este o băutură adorată de milioane de oameni la nivel global. În ciuda popularității sale, există multe mituri legate de cafea, inclusiv despre intensitatea prăjirii, dependența de cofeină și temperatura de preparare. Este important să consumăm cafea cu moderație pentru a beneficia de efectele sale pozitive asupra sănătății.
Așa cum se spune: „Any time is a good time for coffee”, „With a latte in hand, I could rule the world”, „A lot can happen over coffee”. Aceste expresii reflectă dragostea mondială pentru această băutură caldă. Popularitatea cafelei este în creștere, mai ales printre tinerii din generația Z, atrași de brandurile internaționale de cafea, dar și de iubitorii tradiționali ai acestei băuturi, conform Times of India.
Mitul 1: Cafeaua prăjită mai mult are mai multă cofeină
Se crede adesea că o cafea intens prăjită este mai puternică și are un efect mai mare de stimulare decât cea prăjită mai puțin. Totuși, adevărul este că cafeaua prăjită mai mult conține, de fapt, ceva mai puțină cofeină. Conținutul de cofeină depinde de timpul de prăjire a boabelor; cu cât acestea sunt prăjite mai mult, cu atât conțin mai puțină cofeină din cauza pierderii de umiditate.
Mitul 2: Cofeina creează dependență
Termenul „dependență” este poate prea puternic când vine vorba de cafea. Deși obișnuim să ne „trezim” cu o ceașcă de cafea, efectul acesteia nu este permanent. Spre deosebire de alcool sau tutun, nu există simptome de sevraj puternice sau dăunătoare. Dacă cineva a consumat cafea pe o perioadă lungă și decide să renunțe, s-ar putea confrunta cu un disconfort minor, cum ar fi dureri de cap sau anxietate, dar nu este periculos. Corpul se adaptează treptat la absența cofeinei.
Mitul 3: Folosirea apei clocotite pentru o cafea perfectă
Dacă aveai impresia că cea mai bună cafea se prepară doar cu apă clocotită, mai gândește-te. Temperatura de fierbere a apei este de 100°C, ceea ce este prea mult pentru a obține o cafea bună. Temperatura ideală de preparare ar trebui să fie între 90,5°C și 96°C. Folosirea unei ape la o temperatură mai ridicată de atât, vei obține o băutură amară și lipsită de savoare.
Mitul 4: Cafeaua te ajută să rămâi treaz
Deși cafeaua are un impact asupra somnului, acest efect variază de la o persoană la alta. Cofeina poate provoca insomnie pentru aproximativ 2-3 ore, dar nu mai mult. Cofeina este absorbită rapid în organism și ajută creierul să rămână treaz, dar nu te mira dacă te simți somnoros după câteva ore de la consum. Totul depinde de modul în care fiecare organism reacționează la cofeină.