400 g făină de hrișcă (măcinată la piatră): 400 g
100 g făină de grâu 650
280 g apă
*pentru sos:
80 g unt
150 g brânză tip cașcaval
40 g parmezan ras, direct în farfurie
250 g cartofi
200 g varză
1 cățel de usturoi
Cum se fac pastele pizzoccheri
Transferăm într-un bol făina 0 și făina de hrișcă în cantitățile indicate, le amestecăm și adăugăm peste ele apa la 50°C. Temperatura ridicată va ajuta amidonul din hrișcă să se omogenizeze mai ușor.
Amestecăm ingredientele cu mâna înt-un bol, apoi transferăm aluatul pe o suprafață de lucru ușor pudrată cu făină și continuăm să frământăm energic. Consistența aluatului trebuie să fie cât mai elastică.
Aluatul va fi în final de consistență medie, îi dăm formă sferică și îl lăsăm câteva minute acoperit bine.
Întindem aluatul de 2-3 mm grosime, folosind puțină făină pentru a le pudra, ca să nu se lipească între ele, dacă e cazul.
Tăiem aluatul cu cuțitul în fâșii de aproximati 10 cm lățime. Apoi, din fiecare fâșie se taie paste late undeva sub 1 cm.
Cum pregătim legumele și cum asezonăm pastele
Se taie varza în fâșii subțiri, cam ca la mâncarea de varză, îndepărtându-i partea tare și tăiați-o în felii subțiri.
Curățăm cartofii și îi tărim în bucăți uniforme pentru o fierbere omogenă. Astfel pregătiți, se fierb în apă cu sare (60 g sare la 6 litri de apă) timp de 2 minute, apoi adăugăm varza.
După 4-5 minute, adăugăm și pastele pizzoccheri în apă treptat, amestecând ușor pentru a preveni lipirea. Fierbem alte 4-5 minute.
În paralel, într-o tigaie topim untul cu cățeii de usturoi tăiați în două, până se schimbă puțin la culoare – beurre noisette. Pregătim și un alt vas cald, în care să se poată apoi topi puțin brânza.
Se scot pastele și legumele cu o spumieră și se adaugă în vasul cald. Adăugăm peste ele cașcaval ras și parmezan. La final, adăugăm peste tot restul de ingrediente untul fierbinte. Se amestecă și se servește cât mai cald.