Multă lume visează să aibă un mijlocel ca tras prin inel, dar de la vorbă până la faptă este cale lungă, iar îndeplinirea aceastei dorințe implică și multă voință. Însă, potrivit hopkinsmedicine.org, există câteva reguli simple, atât alimentare, cât și ca stil de viață, pe care, dacă le respecți, vei scăpa de grăsimea de pe burtă. Iată cum să reduci grăsimea, fix acolo unde contează cel mai mult.
O talie mai subțire te-ar putea ajuta să trăiești mai mult și să ai risc redus de a dezvolta boli de inimă, diabet și chiar cancer. Scăderea în greutate, în special a grăsimii abdominale, îmbunătățește, de asemenea, funcționarea vaselor de sânge și calitatea somnului.
Este imposibil să țintești grăsimea abdominală, în mod specific, atunci când ții dietă. Dar pierderea în greutate, în general, te va ajuta să îți micșorezi și talia. Foarte important este că acest lucru va ajuta și la reducerea stratului periculos de grăsime viscerală, un tip de grăsime din cavitatea abdominală pe care nu o poți vedea, dar care crește riscurile pentru sănătate, spune medicul Kerry Stewart, directorul Departamentului de fiziologie clinică și de cercetare, la Spitalul Johns Hopkins.
Încearcă să reduci carbohidrații, în loc de grăsimi
Cercetătorii de la Johns Hopkins au comparat efectele slăbirii asupra inimii printr-o dietă săracă în carbohidrați, cu o dietă săracă în grăsimi, în cadrul unui studiu de șase luni. Fiecare tip de dietă a conținut aceeași cantitate de calorii. Persoanele care au urmat o dietă săracă în carbohidrați au pierdut, în medie, cu 10 kilograme mai mult decât cele care au urmat o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi.
Odată cu pierderea în greutate, grăsimea este redusă, dar există adesea și o pierdere de țesut slab (mușchi), ceea ce nu este de dorit. În ambele diete a existat o pierdere de aproximativ 2 până la 3 kilograme de țesut slab bun, împreună cu grăsimea. Asta înseamnă că procentul de pierdere de grăsime a fost mult mai mare în cazul dietei cu conținut scăzut de carbohidrați.
Gândește-te la planul alimentar, nu la dietă
În cele din urmă, trebuie să alegi un plan de alimentație sănătos pe care să îl poți respecta. Avantajul unei abordări a dietei bazate pe un conținut scăzut de carbohidrați este că implică pur și simplu învățarea unor alegeri alimentare mai bune și nu este necesară numărarea caloriilor. În general, un mod de a mânca mai puțini carbohidrați ne detrmină să facem alegeri alimentare bogate în fibre sau proteine.
Continuă să faci mișcare
Activitatea fizică ajută la arderea grăsimilor abdominale. Mișcarea pare să elimine grăsimea de pe abdomen, în special pentru că reduce nivelurile circulante de insulină și determină ficatul să consume acizi grași, în special a celor din depozitele de grăsime viscerală.
Nivelul de exerciții fizice de care ai nevoie pentru a pierde în greutate depinde de obiectivele tale. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru poate însemna 30 până la 60 de minute de exerciții fizice moderate, aproape în fiecare zi.
Nu te feri să ridici greutăți
Adăugarea unui antrenament de forță, chiar moderat, la exercițiile aerobice, ajută la construirea masei musculare. Asta te face să arzi mai multe calorii pe parcursul întregii zile, atât în repaus, cât și în timpul exercițiilor fizice.
Nu cumpăra alimentele fără să le citești etichetele
Compară mărcile și citește atent etichetele, atunci când alegi alimentele. Unele iaurturi, de exemplu, au un conținut scăzut de grăsimi, dar au un conținut mai mare de carbohidrați și zaharuri adăugate decât altele. De asemenea, alimente precum sosul, maioneza, și dressingurile pentru salate conțin, adesea, cantități mari de grăsimi și multe calorii.
Stai departe de alimentele procesate
Ingredientele din alimentele ambalate sunt, adesea, bogate în grăsimi trans, zahăr adăugat și sare, adăugate – trei lucruri care îngreunează pierderea în greutate.
Nu te descuraja când vezi câte kilograme arată cântarul
Concentrează-te pe felul în care hainele tale înccep să-ți vină tot mai bine, decât pe cât arată cântarul.
Pe măsură ce adaugi masă musculară și pierzi grăsime, cifrele de pe afișajul cântarului s-ar putea să nu se schimbe prea mult, dar vei observa, de exemplu, că pantalonii tăi vor fi mai largi. Acesta este un semn mai bun al progresului. Măsurată în jur, talia ta ar trebui să fie mai mică de 80 de centimetri dacă ești femeie sau mai mică de 100 de centimetri dacă ești bărbat, pentru a reduce riscurile de inimă și diabet. Luptă să ajungi la aceste cifre.
De asemenea, cercetările arată că ești mai predispus să mănânci mai bine și să faci mai mult sport dacă prietenii și familia ta fac la fel.