Latkes se numesc un fel de clătite din cartofi dați pe răzătoare, cu făină și ou. Fac parte din gastronomia evreiască și sunt întâlnite în comunitățile din Polonia, Germania și țările baltice și se servesc de Hanukkah. Seamănă întrucâtva cu ceea ce americanii numesc hash brown, un fel de chiftele de cartofi care se servesc pe post de aperitiv, gustare, garnitură, la pachet sau chiar la micul dejun.
Dacă înlocuim cartofii cu merele rase putem obține un preparat similar dar mai dulceag, ideal pentru un mic dejun de duminică. Rezultă un fel de pancakes cu mere rase în compoziție. Fructele se transformă doar minimal în contact cu căldura – rămân parțial crude, prevervându-și o parte importantă din calitățile nutritive. Se pot servi cu iaurt sau smântână sau cu unt de arahide.
Ingrediente pentru 8-10 latkes/pancakes de mere
2- 3 mere cât mai aromate, decojite
1 lămâie
2 ouă mari
2 linguri de făină obișnuită sau chiar făină fără gluten
1 lingură de zahăr
2 linguri de unt
2 g sare
condimente: scorțișoară, nucșoară, eventual vanilie
1 linguriță praf de copt
Procedeu
Se rad merele pe răzătoarea cu găurile mari, apoi se storc pentru a elimina o parte din suc. Se transferă într-un bol mai mic.
Se rade coaja de lămâie cât mai fin și se adaugă peste ele, apoi se completează și cu sucul de la o jumătate de lămâie: va ajuta ca merele să nu oxideze, amestecând bine.
Într-un alt bol mare transferăm ouăle, pe care le amestecăm cu sarea, vanilia, zahărul, făina, praful de copt, scorțișoara și nucșoara. Se încorporează apoi merele rase și obținem astfel compoziția finală.
Se coc una câte una într-o tigaie antiaderentă pe care o ungem cu unt: se toarnă în tigaie câteva linguri din compoziția bine amalgamată, pentru a obține un disc de maxim 10 cm diametru, nu mai gros de 2 cm. Se gătesc câte 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu, până încep devin aurii și încep să se rumenească pe margini.
Se scot pe hârtie absorbantă și se servesc imediat ce sunt toate gata, după preferințe: fie cu frișcă sau smântână fermentată, fie cu iaurt, fie cu puțin unt de arahide, dacă preferăm. Opțional, cu adaos de miere sau zahăr pudră sau alte fructe alături.
Este o rețetă care merge și cu dovleac ras în loc de mere.