Ouă fierte în borcan la oțet, sau pickled eggs englezești. Un aperitiv disponibil în orice moment, sau un adaos de proteine la o salată, pentru un prânz sau o cină rapidă

aperitiv cu oua, ouă fierte la borcan picked eggs reteta britanica oua fierte in otet foto: simplyrecipes.com

Englezii le propun ca gustare și sunt prezente în majoritatea pub-urilor, merg împreună cu cartofii prăjiți și bere. La prima vedere e o idee ușor ciudată, la ce bun să așezi într-un borcan niște ouă fierte, dacă le poți fierbe la moment foarte ușor și în timp record? Dar motivațiile sunt multiple și valabile oricând și pentru oricine: așezate în borcan cu oțet și condimente capătă altă aromă, apoi, sunt disponibile în orice moment și ai eliminat din start o problemă. Dar sunt și ceva care poate rupe mononia alimentară, o idee nouă. Iar în trecut, metoda mai avea o miză: erau astfel conservate ouăle din gospodăria proprie, pentru că la un moment dat găinile încetau producția în sezonul rece. Situația e valabilă încă în mediul rural, pentru cine are gospodărie cu animale.
Pe cât e de nouă ideea, pe atât e de simplu procedeul. Merită o încercare, mai ales că nu presupune niciun fel de ingredient costisitor. Mai jos, o rețetă adaptată din revista Good Food.

Ingrediente

12 ouă mari
800 ml oțet de vin alb
200 g zahăr
1 lingură de sare
5 frunze de dafin
2 linguri boabe de piper negru
2 linguri boabe de coriandru
12 ouă mari

Procedeu

Începem prin a pregăti oțetul cu condimentele: se adaugă într-o oală încăpătoare tot lichidul alături de zahăr (se poate folosi și mai puțin), sare, boabele de piper și de coriandru, frunzele de dafin. Se încălzește până se dizolvă zahărul și se lasă să se răcească, în timp ce fierbem ouăle.

Se adaugă în apă rece într-o oală încăpătoare și se fierb numărând zece minute din momentul când au început să fiarbă. Este foarte important să le fierbem foarte tare, pentru a se conserva corect, chiar și pentru un timp relativ scurt. De asemenea, este important ca după ce au trecut cele zece minute să nu le lăsăm să se răcescă în aceeași apă: trebuie mutate într-un vas cu apă rece, ideal chiar cu puțină gheață. Se curăță de coajă abia când s-au răcit complet.

Așezăm ouăle astfel decojite într-un borcan de circa 1l, turnăm peste ele oțetul aromatizat și răcit, până le acoperă. Se închide etanș borcanul, lăsând cât mai puțin aer deasupra, și se lasă într-un loc răcoros și întunecat. Se pot conserva până la maxim trei luni, dar cu greu vor rezista atât timp. Odată deschis, borcanul se conservă în frigider și se consumă în maxim 10 zile.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Alte posibile condimente

Unele variante prevăd și o ceapă tăiată fin pentru a aromatiza oțetul, fierbându-le împreună minim un sfert de oră. În afară de ceapă, se mai pot folosi semințe de muștar, fulgi de chilli, curcuma, semințe de fenicul.
O altă idee interesantă este aceea de a adăuga în apa în care fierb ouăle felii de sfeclă roșie sau praf de curcuma. În acest fel, ouăle vor ieși colorate la suprafață, un efect vizual interesant. Alternativ, se pot adăuga și în oțet aceleași alimente, care să dea culoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *