Raport ONU: Africa suferă „în mod disproporţionat” din cauza schimbărilor climatice. Inundaţiile şi secetele au avut un impact major asupra siguranţei alimentare

africa, razboi, rusia, ucraina Sursa foto: Sjors737 | Dreamstime.com

Africa suferă „în mod disproporţionat din cauza schimbărilor climatice” şi a costurilor de adaptare la acest fenomen, se afirmă într-un raport publicat luni de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie din cadrul ONU, informează AFP, transmite Agerpres.

„Continentul african s-a încălzit într-un ritm uşor mai rapid decât media mondială, cu aproximativ +0,3°C pe deceniu între 1993 şi 2023”, a anunţat OMM în raportul său despre starea climei din Africa pentru anul 2023.

Africa de Nord „a cunoscut încălzirea cea mai rapidă” şi a atins un record de 50,4°C la Agadir, în Maroc.

În plus, în septembrie 2023 şi octombrie 2023, „aproximativ 300.000 de persoane au fost victime ale unor inundaţii produse în 10 ţări, cele mai afectate fiind Niger, Benin, Ghana şi Nigeria”, la câteva luni după Libia şi Africa de Est, notează OMM.

Astfel de inundaţii, care fac uneori victime omeneşti, s-au repetat şi în acest an.

„Extremele climatice, mai ales inundaţiile şi secetele, au avut un impact major asupra siguranţei alimentare”

Tot în 2023, „Zambia a suferit cea mai gravă secetă a sa din ultimii 40 de ani”, care a făcut ca “aproximativ 6 milioane de persoane” să devină sinistrate, un fenomen ce a afectat şi alte ţări de pe continent, a raportat OMM.

„Extremele climatice, mai ales inundaţiile şi secetele, au avut un impact major asupra siguranţei alimentare”, a transmis aceeaşi agenţie din cadrul ONU.

În consecinţă, „ţările africane pierd în medie între 2% şi 5% din produsul lor intern brut (PIB) pentru a gestiona efectele provocate de extremele climatice, iar multe dintre ele alocă până la 9% din bugetele lor acestei cauze”, au adăugat raportorii de la OMM.

Potrivit acestei organizaţii, „în absenţa unor măsuri adecvate, până la 118 milioane de persoane extrem de sărace (care trăiesc cu mai puţin de 1,90 de dolari pe zi) ar putea fi expuse în faţa riscurilor cauzate de secete, inundaţii şi călduri extreme în Africa până în 2030”.

OMM estimează că „această situaţie va pune o povară suplimentară pe eforturile de luptă împotriva sărăciei şi va frâna sensibil creşterea economică”.

Aceeaşi organizaţie a subliniat „urgenţa de a investi în servicii meteorologice” mai ales pentru a îmbunătăţi colectarea de date şi mijloacele de previziune, precum şi în„sisteme de avertizare timpurie”, care informează populaţiile ţărilor în legătură cu riscurile naturale iminente.

„Între 1970 şi 2021, 35% din totalul deceselor asociate cu vremea, cu clima şi cu apa s-au produs în Africa. Cu toate acestea, doar 40% din populaţia africană are acces la sisteme de avertizare timpurie. Este cel mai scăzut procent dintre toate regiunile lumii”, a reamintit OMM.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *