Omletă din făină de năut: o rețetă pentru lunga vară fierbinte, de mâncat acasă, la plajă, pe munte, la meci

omleta vegan omleta de post omletă din faină de năut omletă de năut omleta cu ceapa preparate din nău sursa foto: mammalapasta.ro

Omletă din făină de năut – un preparat foarte ușor de făcut dar cu un gust care seamănă foarte mult cu originalul. O alternativă vegan/de post la omleta clasică – protagonist este năutul, una dintre leguminoasele cele mai indicate în dietă. O alternativă și la alte preparate tradiționale din făină de năut. Totodată, un bun punct de plecare pentru a modifica o omletă obișnuită reducând ouăle și completând parțial cu făină de năut.

Se poate conserva la frigider și mânca rece în zilele de vară toridă. Potrivită la micul dejun, prânz și cină deopotrivă, dar și ca gustare sau de luat la plajă. Se poate combina cu orice fel de salată de vară, cu brânzeturi, cu preparate din carne, sosuri reci etc.

Dacă vrem să menținem totul vegan/de post avem nevoie de făină de năut și ceapă. Pentru culoare, curcuma, un puternic antiinflamator.

Apelăm la ceapă ca să avem un plus de gust și să ne apropiem de cel înregistrat în memorie când apăsăm tasta „omletă”. Ceapa gătită este bogată în umami, așa zisul al cincilea gust, în afară de dulce, sărat, acru, amar.

Dacă nu ținem neapărat să avem un preparat de post/vegan, putem adăuga și un ou în compoziție, eventual și puțină brânză rasă

Ingrediente pentru 4 porții

La ingrediente este de reținut o regulă: la 1 parte de făină este nevoie de 3 părți de apă, în greutate. Pare mult dar nu e. Și mai e nevoie și de ceva timp de așteptare, dacă preparăm compoziția cu o seara înainte e perfect: făina va avea timp să absoarbă apa și rezultatul va fi mult mai reușit.

300 g făină de năut

900 g apă

3-4 cepe medii (sau ceapă verde, praz, ceapă roșie)

5 g sare

1-2 g bicarbonat de sodiu

piper, curcuma (turmeric), ulei

1 ou, brânzeturi, opțional

Cum pregătim compoziția pentru omleta din făină de năut

Condiția esențială este ca făina și apa să fie amestecate cu câteva ore bune înainte. Ideal, cu o zi înainte, ținută la frigider. Poate sta așa chiar 2-3 zile, fără probleme, în caz că apare ceva neprevăzut și nu e timp. La compoziție adăugăm câteva grame de sare, piper și curcuma. Aceasta din urmă o folosim pentru culoare dar și pentru că are multe proprietăți benefice. La fel însuși năutul, considerat, dealtfel, un fel de ou al veganilor.

Cantitatea de apă pare extrem de mare în raport cu făina dar este doar o impresie. Dacă îi dăm răgazul necesar, făina absoarbe apa. Apa aparent multă face ca omleta noastră să poată sta pe foc timpul necesar pentru a se coace în interior în voie; și totodată, fără să iasă rigidă, după, ci exact moale ca o omletă.
Bicarbonatul, e o cantitate infimă, se adaugă imediat înainte de a găti omleta, nu de la început. Avem nevoie de el pentru efectul de creștere în lipsa ouălor, care se umflă în mod natural.

Am considerat că 1 ceapă mede la o porție conferă un gust echilibrat, dulceag; nu exagerat, dar decis, cu personalitate. Fiecare poate adapta cantitatea, rețeta e doar indicativă la acest capitol, ține de gustul personal.

Cum pregătim ceapa

Se taie cât mai fin posibil și se trece rapid pe sub jetul de apă. Asta face ca ceapa să piardă din tărie și să vireze spre dulceag la gătit. Se scurge bine și se călește în câteva linguri de ulei la foc mic. Ideal, sub capac, amestecând des. E gata în circa un sfert de oră.

Putem folosi, cel mai simplu, o tigaie anti aderentă cât mai încăpătoare, pe care o vom refolosi pentru a găti apoi omleta propriu zisă. Abia când e gata o condimentăm cu puțină sare și piper. Sarea fiind hidrofilă, dacă am adăuga-o la început asta ar face ca ceapa să devină mai uscată, dat fiind că sarea extrage apa. Piperul se adaugă mereu la final pentru a aveam maxim de aromă.

Se lasă să se răcorească și se adaugă la compoziția din făină de năut care a stat câteva ore la frigider.

Cum gătim omleta de năut

Se încălzește aceeași tigaie la foc mediu cu alte 2 linguri de ulei. Când uleiul s-a încălzit bine dar fără să sfârâie, turnăm amestecul de apă, făină, ceapă, condimente. Lăsăm la foc mediu spre mare circa 1 minut, până se compactează oarecum partea de dedesubt în contact cu tigaia.

Acoperim și lăsăm așa sub capac 2-3-4 minute reducând flacăra la nivel minim. Controlăm din când în când cu o scobitoare – compoziția trebuie să devină solidă. Timpul necesar ține de specificul fiecărui aragaz, nu e o cifră absolută, trebuie doar puțină atenție.

Când considerăm că este suficient de solidă să o putem întoarce, mai precis când s-a compactat destul de bine și în interior, o răsturnăm cu mare atenție pe un platou rotund mare.

De pe platou îi dăm din nou drumul în tigaie și mai ținem la foc mic alte 2 minute circa, pe partea cealaltă, sub capac. Obiectivul este să se solidifice și să compacteze bine totul dar fără să se ardă.

Atenție să nu se prindă dedesubt: ridicăm puțin flacăra înainte să o întoarcem, eventual folosind încă puțin ulei și o paletă anti aderentă.

În varianta non vegan putem adăuga deasupra la final cașcaval ras sau orice altă brânză uscată. Sau direct în compoziție.

Se servește la modul ideal cu salată verde condimentată cu ulei și oțet sau lămâie. Avem nevoie de contrast cu gustul relativ dulceag dat de ceapă. Se poate conserva în frigider și reîncălzi dar e bună și rece sau la temperatura camerei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *