Oamenii de știință care au creat seiful gigantic de semințe de la cercul polar câștigă Premiul Mondial pentru Alimentație

Svalbard Global Seed Vault Sursa foto: Wikimedia Commons/Subiet

Doi oameni de știință care au contribuit la crearea unui seif global de semințe numit Svalbard Global Seed Vault, menit să protejeze diversitatea agricolă a lumii, vor fi premiați cu Premiul Mondial pentru Alimentație 2024, potrivit Euronews.

Cary Fowler, trimisul special al SUA pentru securitatea alimentară globală, și Geoffrey Hawtin, un cercetător agricol din Marea Britanie și membru al consiliului executiv al Global Crop Diversity Trust, vor primi premiul anual și vor împărți suma de 500.000 de dolari (464.000 de euro).

Seiful global de semințe din Svalbard, cunoscut și sub numele de „Seiful Apocalipsei” a fost inaugurat în 2008 și deține în prezent 1,25 milioane de mostre de semințe din aproape toate țările din lume.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a lăudat pe cei doi bărbați pentru „rolul lor esențial în conservarea diversității culturilor”

De asemenea, seiful global de semințe protejează în prezent peste 6.000 de soiuri de culturi și plante importante din punct de vedere cultural.

Astfel, în 2004, Fowler și Hawtin au condus efortul de a construi un seif de rezervă pentru semințele de culturi din lume, într-un loc în care acestea să fie la adăpost de tulburările politice și de schimbările de mediu.

Instalația a fost construită în partea laterală a unui munte de pe o insulă norvegiană din cercul polar arctic, unde temperaturile puteau asigura conservarea semințelor.

Fowler, care a propus pentru prima dată înființarea seifului de semințe în Norvegia, a declarat că ideea sa a fost întâmpinată inițial cu nedumerire de către liderii băncilor de semințe din unele țări.

„Pentru mulți oameni din ziua de azi, pare un lucru perfect rezonabil. Este o resursă naturală valoroasă și se dorește să se ofere o protecție solidă pentru aceasta”, spune el.

„Acum 15 ani, să trimiți o mulțime de semințe în cel mai apropiat loc de Polul Nord în care poți zbura și să le pui în interiorul unui munte – era cea mai nebunească idee pe care a avut-o cineva vreodată.”

Sute de bănci de semințe mai mici au existat în alte țări timp de multe decenii, dar Fowler spune că a fost motivat de îngrijorarea că schimbările climatice ar putea arunca agricultura în derută, ceea ce ar face ca o aprovizionare abundentă cu semințe să fie și mai esențială.

Pe lângă amenințările existente la adresa culturilor, precum insectele, bolile și degradarea terenurilor, schimbările climatice au accentuat nevoia unui seif de semințe de rezervă sigur, spune Hawtin.

Astfel că, schimbările climatice au potențialul de a înrăutăți și mai mult aceste probleme anterioare „Te trezești cu un spectru complet nou de dăunători și boli în diferite regimuri climatice”, declară Hawtin.

„Schimbările climatice pun o mulțime de probleme suplimentare pe lângă cele care au fost întotdeauna semnificative.”

Fowler și Hawtin speră că selecția lor ca laureați ai World Food Prize le va permite să facă presiuni pentru a obține sute de milioane de dolari în fonduri suplimentare pentru dotarea băncilor de semințe din întreaga lume.

Menținerea acestor operațiuni este relativ ieftină, mai ales dacă ne gândim cât de esențiale sunt pentru asigurarea unei aprovizionări abundente cu alimente, dar nevoile de finanțare continuă la nesfârșit „Aceasta este cu adevărat o șansă de a transmite acest mesaj și de a spune, uite, această sumă relativ mică de bani este polița noastră de asigurare, polița noastră de asigurare că vom putea hrăni lumea în 50 de ani”, declară Hawtin.

Premiul Mondial pentru Alimentație a fost fondat de Norman Borlaug, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1970 pentru rolul său în Revoluția Verde, care a crescut dramatic randamentul culturilor și a redus amenințarea foametei în multe țări.

Distincția va fi decernată în cadrul evenimentului internațional anual Norman E. Borlaug, care va avea loc în perioada 29-31 octombrie la Des Moines, în SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *