Vești bune pentru pisicile care suferă de boli cronice, în special renale: o soluție ar putea veni în viitorul apropiat de la celule cvasi-staminale generate în premieră de o universitate din Japonia.
Mai precis, o echipă de cercetători de la Osaka Metropolitan University a reușit să genereze, în premieră, așa zisele celule staminale pluripotente induse feline, cunoscute sub acronimul iPSC, scrie ediția italiană a revistei Fortune. Este vorba de celule „întinerite” obținute pentru a ajuta animalele de companie cu probleme de sănătate, dar care vin și în ajutorul cercetărilor pentru patologii umane.
Studiul s-a concentrat în jurul unei tipologii de celule staminale produse în laborator pornind de la celule mature de la subiecți de vârstă adultă. Aceste celule mature suferă un fel de regresie în timp grație unui proces de reprogramare genetică, care să le facă se revină la o etapă similară celulelor staminale. Această regenerare inversă le permite să se transforme diferențiindu-se în celule specifice diferitelor organe și țesuturi.
A fost aplicată o metodă științifică de Nobel în medicina umană
Este o procedură care a adus premiul Nobel pentru medicină în anul 2012 cercetătorilor John B. Gurdon și Shinya Yamanaka – ei au pus la punct procesul de readucere a celulelor mature umane la condiția de celule staminale pluripotente induse.
În cazul celulelor de feline, care au urmat aceeași metodă premiată cu Nobel, rezultatul nu a fost ușor de obținut, explică echipa condusă de Shingo Hatoya, de la Graduate School of Veterinary Science a universității din Osaka. Grupul a utilizat, printre altele, celule obținute din uterul unor pisici, donate în urma sterilizării.
Aceste celule vor putea fi folosite în cadrul medicinei generative, care este unul dintre obiectivele medicinei viitorului: celulele cvasi-staminale pot suferi ulterior procese de diferențiere transformându-se în diferite celule de diferite organe. Partea la fel de îmbucurătoare, spun cercetătorii implicați, este că întregul proces prezintă un risc scăzut de efecte colaterale.
Dar care este obiectivul declarat al cercetătorilor? „În special în cazul pisicilor, problemele renale și diabetul reprezintă probleme serioase. Punerea la punct a unei metode pentru generarea unui nou rinichi sau pancreas pornind de la așa-zisele iPSC feline va reprezenta o provocare pentru cercetarea în domeniu, în încercarea de a dezvolta noi posibilități terapeutice”, a explicat profesorul Hatoya.