De multe ori confortul ne ademenește și ne trezim prin supermarket căutând și cumpărând tot felul de legume. Cei care au posibilitatea de a întreține o grădină se pot bucura din plin de ele, știind totodată felul în care le-au crescut și fără a se gândi la posibilitatea ca acestea să fie nesănătoase. În continuare, ne-am propus să aflăm câteva lucruri de la Amalia Ispas, o femeie care și-a făcut propriul solar în grădina casei.
„Da, încurajez oamenii să-și facă propriul solar în grădina personală, deoarece vor fi satisfăcuți la culesul roadelor”, a spus Amalia Ispas, proprietara unui solar din județul Prahova.
De asemenea, Amalia ne împărtășește și motivul care a determinat-o să-și facă propriul solar: dorința de a mânca mai sănătos. Aceasta s-a întors din Belgia împreună cu familia, iar acum este stabilită la Cărbunești, o comună din județul Prahova, unde poate consuma cu încredere alimente din propria grădină, știind că totul este bio.
Amalia Ispas consideră că nu este necesară stropirea legumelor cu diferite soluții pentru ca acestea să crească frumos sau să aibă un gust bun, ci este nevoie de un îngrășământ natural. Cu alte cuvinte, această gospodină nu folosește niciun fel de chimicale pentru stropirea sau susținerea legumelor.
Poate că fiecare doritor de a avea propriul solar se întreabă care sunt metodele pentru întreținerea acestuia. Conform explicațiilor primite, întreținerea unui solar presupune udarea la timp, săparea și, nu în ultimul rând, aerisirea solarului de fiecare dată când este cald afară.
Dacă aveam dubii cu privire la rapiditatea creșterii legumelor din solar față de cele plantate în grădina obișnuită, iată că avem și răspunsul. „Fără îndoială, clar putem mânca mult mai rapid legumele din solar decât dacă le-am planta în grădină”, ne-a explicat Amalia Ispas.
Pentru a avea un solar care să dea roade bune este nevoie ca acesta să nu fie înconjurat de copaci sau să fie în pădure, pentru că are nevoie de multă lumină.
Amalia Ispas cultivă în solarul propriu diferite legume, precum roșii de diferite feluri, ardei capia, ardei gras roșu și galben, castraveți, țelină, pătrunjel, leuștean.
„Având în vedere faptul că la noi irigatul este făcut pe șanț, le udăm din abundență odată la 5-7 zile”, a spus Amalia Ispas. De asemenea, aceasta a mai adăugat faptul că udarea legumelor din solar depinde foarte mult și de căldura care este afară.
Modalități ecologice de combatere a dăunătorilor: „Acestea atrag paraziții și nu se mai duc la legume”
În ceea ce privește măsurile de combatere a dăunătorilor utilizați în solarul Amaliei Ispas, acestea constau în piatra vânătă cu var, iar pe margine se presară cenușă curată din lemn, cimbru, busuioc și crăițe, care atrag paraziții, iar aceștia nu se mai duc la legume.
Amalia ne mai spune că, în ceea ce privește întreținerea unui solar, este destul de dificil dacă gospodarul nu cunoaște rostul legumelor și dacă nu cunoaște propriul pământ din grădină. Așadar e nevoie măcar de un an de acomodare cu solarul, cu grădina, cu răsadurile cumpărate. De asemenea, cel care își dorește sau deja are propriul solar, trebuie să aibă mare grijă ca legumele să nu rămână foarte mult într-o căldură prea mare. Cânt temperaturile cresc, trebuie deschis solarul în fiecare zi. De aceea, în mare parte, statul acasă este esențial în acele perioade.
Avantajele și dezavantajele de a avea un solar
„Faptul că poți mânca direct din grădina ta oricând vrei și nu trebuie să te duci la magazin să cumperi propriile legume, chiar și bio, naturale”, este un avantaj, a menționat Amalia. Aceasta a mai adăugat la avantaje și faptul că legumele se fac mult mai repede decât dacă le-ai pune în grădină.
Printre dezavantaje, Amalia ne dezvăluie faptul că un solar ocupă destul de mult spațiu în curte și necesită destul de multă muncă.
Cu toate acestea, Amalia încurajează oamenii să-și facă un solar în grădinile lor, deoarece vor fi satisfăcuți la culesul roadelor.