O ciocolată neagră ar putea fi cea mai dulce metodă de reducere a riscului de diabet / Rezultatele unui studiu asociază consumul acestui produs dulce cu un risc mai mic de diabet

Consumul de ciocolată neagră ajută împotriva diabetului Foto: Dreamstime/Prachenko Iryna

Potrivit cercetărilor, savurarea unei bucăți de ciocolată neagră ar putea fi una dintre cele mai gustoase modalități de a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu amplu, desfășurat pe parcursul a peste 30 de ani, a urmărit sănătatea și obiceiurile alimentare ale 192.000 de adulți care nu aveau diabet la începutul cercetării. Participanții au raportat periodic consumul de ciocolată, greutatea corporală și starea lor de sănătate, notează mindbodygreen.com.

Rezultatele? Cei care au consumat cel puțin cinci porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc cu 21% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu consumau deloc.
>Mai mult, fiecare porție suplimentară de ciocolată neagră pe săptămână a fost asociată cu o reducere suplimentară de 3% a riscului de diabet.

De ce ciocolata neagră?

Totul se rezumă la conținutul de cacao și la compușii bioactivi. Ciocolata neagră, care conține în mod obișnuit între 50-80% cacao, este bogată în flavonoide benefice, precum flavan-3-oli și epicatechina. Acești compuși:

  • Îmbunătățesc sensibilitatea la insulină
  • Protejează celulele beta pancreatice de stresul oxidativ
  • Reduc inflamațiile asociate cu tulburările metabolice
  • Îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și metabolismul glucozei

În schimb, ciocolata cu lapte conține mai mult zahăr și mai puțină cacao (aproximativ 35%), ceea ce reduce beneficiile pentru sănătate și poate contribui la creșterea în greutate.

Pentru a profita de beneficiile cercetării, alege tipuri de ciocolată cu cel puțin 70% cacao. Astfel, vei obține o concentrație mai mare de antioxidanți puternici, fără exces de zahăr.

Fără griji legate de greutate

Un alt aspect interesant al studiului este că consumul de ciocolată neagră nu a fost asociat cu creșterea în greutate. Totuși, consumul de ciocolată cu lapte a fost corelat cu acumularea kilogramelor în timp. Aceasta sugerează că profilul nutrițional unic al acesteia poate compensa preocupările legate de calorii sau conținutul de grăsimi, atunci când este consumată cu moderație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *