O cină care să reechilibreze micile excese de la masa de Crăciun. Salată de fenicul și portocale, cu praz, măsline și orice pește afumat

salată de fenicul și portocale cina de Craciun idei de cina reteta de salată de fenicul salata de cruditati de iarna reteta de salata mediteraneana foto: g4food.ro

Combinația fenicul, portocale și măsline este una dintre combinațiile cele mai frecvente  iarna din zona de sud a Italiei când vine vorba de a inventa fie o garnitură, fie o salată ca fel unic. Depinde ce mai punem pe lângă ele. Și cum prânzul de Crăciun poate fi o masă plină de excese, o salată de fenicul și portocale poate fi cina ideală. Iată ce mai putem pe lângă ele, pentru un gust echilibrat dar plăcut.

Ingrediente pentru 4 persoane

1 bulb de fenicul

3-4 portocale

Vezi detalii

1 praz, partea albă

salată verde

100 g măsline kalamata sau altele

câteva frunze de radicchio

oricare versiune de pește afumat: somon, ton, hering, hamsii, spada

ulei, sare, piper, lămâie

Procedeu

Ca orice salată, pregătim mai întâi ingredientele: bulbul de fenicul se curăță de partea verde, iar cea albă se taie foarte fin, subțire, și se stropește imediat cu puțin ulei și lămâie, pentru a împiedica oxidarea.

Se curăță portocala de coajă, se desfac feliile și se taie în 3-4 bucăți.

Se spală și se scurge bine salata, și cea verde, și frunzele de radicchio. Se taie de mărime medie.

Tăiem foarte fin și prazul, iar peștele îl facem bucăți mici – în general cu cât fragmentele de alimente sunt mai mici, în orice preparat, cu atât aromele se întrepătrund mai bine, pentru că se amplifică suprafața de schimb.

Odată pregătite toate componentele salatei, începem să o compunem: începem cu frunzele de salată verde, pe care le transferăm primele în bol.

Peste ele, începem să adăugăm, alternându-le, felii subțiri de fenicul, de praz, de radicchio, și printre ele și bucăți de portocale.

Completăm cu măsline și hering afumat sau oricare alt preparat din pește afumat. Eu am adăugat și puțin din ceea ce italienii numesc cipolline borettane, ceapă dulce acrișoară, dar e doar un detaliu.

Prezența lui are și rolul de a da gust și savoare, dar înseamnă și un aport de proteine și de grăsimi sănătoase.

Se condimentează cu sare și piper și ulei de măsline. Opțional, și puțin suc de lămâie. Cu o felie de pâine prăjită alături, un elixir de sănătate și un concetrat de savoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *